Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El País Valencià davant la conjuntura del 9 d’Octubre

|

- Publicitat -

Al País Valencià celebrarem el proper 9 d’Octubre a l’epicentre del debat i confrontació sobre dos models de país que a més de diferents estan profundament confrontats.  D’una banda, el caduc model espanyol basat en la imposició, l’amenaça, l’espoliació i l’explotació i que, a més, es mostra com el súbdit més mesquí i fidel a les demandes de les jerarquies del capitalisme: La Comissió Europea, l’FMI i el Banc Central Europeu. Tres institucions al servei de l’acumulació per a una minoria a partir de la despossessió de la majoria.  En front d’aquest model, emergeix cada vegada amb més força les propostes socials i polítiques alternatives basades en el dret a decidir de persones i pobles.

Publicitat

L’expressió més avançada d’aquesta alternativa la representa el procés popular cap a la independència de Catalunya. Un procés il·lusionant i veritablement revolucionari, amb una alternativa basada en la necessitat de recuperar la plena independència política, acabar amb l’espoliació que imposa l’estat espanyol i dotar-se d’un nou marc de relacions polítiques i socials on, a partir del dret a decidir, el poble tinga la darrera paraula del tipus de societat que ha de bastir.  Això és el que el poble va exigir a la immensa manifestació de l’11 de setembre. Això és el que està en joc amb el referèndum del 9 de novembre.  Això és el que l’estat espanyol vol impedir de qualsevol forma.

Al País Valencià, sotmès tant o més que Catalunya i les Illes a un procés permanent de saqueig, desestructuració i desnacionalització, veu com cada dia més, creix  el ventall de persones i entitats que prenen consciencia de la necessitat d’elegir a partir d’aquest dos models de referencia tenint en compte les nostres especificitats.  El model espanyol i antivalencià que ens van imposar per la raó de la força i mantenen solament pel seu benefici, i el model d’empoderament popular basat en els interessos de la majoria, amb el dret a decidir-ho tot, amb un nou paradigma de democràcia participativa on la representació i l’economia estiga al servei del poble i no al contrari.

No es tracta solament de decidir sobre allò que ens atorgaren en un estatutet d’autonomia totalment insuficient, dissenyat per a que tot continuara mes o menys igual.  No cal que reclamem el canvi de persones gestores per a poder decidir sobre els serrells que ens deixen “graciosament” des del poder, ni per a gestionar el pagament del dèficit que altres han generat. La gent no surt al carrer nomes per això. Es tracta de poder decidir sobre tot allò que afecta a la nostra vida, sistema econòmic, marc de relacions laborals, sistemes educatius, sanitaris i de cobertura social, sobre la nostra llengua, la nostra cultura, la naturalesa que ens envolta i tants altres.  Un Dret a Decidir que ha d’anar molt més enllà de poder elegir entre uns partits i altres.  Un Dret a Decidir que, partint del dret individual, abaste tot tipus de drets socials col·lectius i reconega el dret polític del País Valencià a poder decidir lliurement el seu present i el seu futur.  

El proper 9 d’Octubre com a data senyalada, però també abans i després,  tindrem l’oportunitat de poder valorar qui es posiciona a favor d’un model o altre, qui es queda en la crítica de la corrupció i la gestió del sistema a l’espera d’un canvi partidari i de facto amb el manteniment de les estructures que ens encotillen, i qui aposta per un model de ruptura. Molta gent està farta de discursos i rituals que no qüestionen res, de convocatòries que no il·lusionen, de mecanismes poc transparents i poc inclusius. Quan el poble per avatars històrics recula i calla, les persones i organitzacions més compromeses tenen l’obligació de mantenir la flama. Quan el poble surt i parla, farem bé d’escoltar-lo. La sobirania en potencia o de facto resideix en el poble.

Una fita important en aquest sentit serà l’entrada en escena de Guanyem València. Una fita que esperem amb molta il·lusió i simpatia pel que pot representar i també, com en qualsevol projecte que naix, amb les reserves pròpies de veure com evoluciona.  Si Guanyem aposta per la ruptura democràtica amb el regim del 78 i tot allò que representa, si aposta per recuperar la ciutat de València com a capital volguda pel conjunt del País Valencià sense complexos ni autoodi, si es dota d’uns mecanismes de funcionament realment democràtics tant a l’hora de confeccionar el programa com a l’hora de confeccionar les candidatures i l’entramat organitzatiu, i assumeix tant en el programa com en el dia a dia el Dret a Decidir, estarem davant d’un veritable exercici de democràcia participativa al servei de la majoria. Serem davant d’un projecte engrescador i rupturista.

Per contra, les formes antigues, ni que estiguin molt cuinades, no engresquen. Tenen sabor i olor a estantís. N’hi ha de suposades alternatives que no ho són tant, doncs funcionen com apèndixs més o menys integrats a les afores del sistema que rebutgen, mitjançant comissions que les persones no recorden com i per qui van ser escollides. Les dinàmiques que mantenen l’statu quo, ni revestides de modernor i cosmopolitisme aporten res destacable.

Des de la meva opinió, en aquesta conjuntura al voltant del 9 d’Octubre, el Dret a Decidir, apareix així com l’oportunitat que tenim com a poble d’optar pel projecte més avançat que podem bastir en aquesta conjuntura històrica: La construcció del País Valencià com a subjecte polític  ple de drets individuals, socials i col·lectius.

ANTONI INFANTE, MILITANT DE L'MDT I DE LA CUP D'ALMÀSSERA I LA PLATAFORMA PEL DRET A DECIDIR

Publicitat

Opinió

Minut a Minut