El compte enrere pel planeta (28/8/2015)
Laudato siés un document redactat amb una gran dosis de llibertat pel Papa Francesc, l’argentí d’origen piemontès que lidera l’Església catòlica i compte amb milions de seguidors arreu del món. Aquest document (http://www.tarraconense.cat) és una detallada exposició de la situació a la que estem conduint el planeta, tant des de la perspectiva ambiental com social, i en aquest sentit, sembla que vagi més dirigit a tothom que no pas als cristians catòlics.
La reflexió d’una de les persones més ben informades del món, sense ésser alarmista, és molt preocupant: ens estem abocant, tots plegats, a un abisme del qual no en sortirem ben parats! Però entre tants documents pessimistes i catastròfics entorn del canvi climàtic, aquest és el primer que enfoca aquesta qüestió des d’una perspectiva humana, ja que en cap cas enfronta el provenir de la humanitat amb la salvació del planeta. Ben al contrari, pel pontífex són una mateixa matèria (“la creació”) sotmesa a les mateixes vicissituds, i per a la qual cal donar-hi tota la dignitat i importància que es mereix: respectar les persones amb condicions de vida dignes també suposa respectar els ecosistemes, la biodiversitat o l’aire que respirem.
Entre les accions concretes que esmenta, algunes per senzilles que semblin són xocants, sobretot si hom pensa en la quantitat particulars i d’institucions catòliques que no les respecten: baixar els sistemes de calefacció (recomana vestir roba de llana per poder tenir un confort suficient), reduir o eliminar els aires condicionats (o si més no, impedir temperatures inferiors als 21ºC), restringir l’aviació comercial de llarg recorregut (sovint associada a una mobilitat de lleure totalment irresponsable), limitar les emissions de carboni derivades del transport (prioritzant els sistemes compartits, públics o col·lectius que fomenten la vida social),…
Tot plegat amb una gran reclamació, reiterativa i sorprenent, la creació d’una policia mundial que persegueixi els que maltractin el planeta: les seva natura i les seves persones. Pel Papa, sense una autoritat supraestatal, amb visió sobre tot el planeta, i amb prou força per imposar els mínims necessaris per preservar la seva supervivència, estem destinats a un cataclisme sense precedents que provocarà grans disfuncions entre els humans i la fi desproporcionada de tota mena de bens naturals i ambientals.
La seva visió, com s’ha dit, molt àmplia, consisteix en abandonar la idea de que els països rics traslladin la contaminació, els residus i els seus excessos, als països pobres, sigui per la via de quotes de carboni (pagant amb diners) o per la via de fet (ignorant aquesta realitat) amb la complicitat de les grans corporacions multinacionals o d’altres oportunistes inconscients de la gravetat de les seves accions.
L’imparable ritme de creixement, les bondats del sistema de consum i la contínua dependència del petroli, no obstant això, no donen cap oportunitat a les paraules d’aquesta veu lliure. Ben al contrari, ha estat criticat per les classes benestants dels països desenvolupats, fins al punt de repudiar-ne la seva funció de líder religiós o espiritual. Tanmateix, en el seu document, Laudato si, ja s’hi refereix obertament al proferir els valors de la sobrietat i de la contemplació com els necessaris per reconduir la situació actual.
Exactament tot el contrari del que els poders financers i industrials d’aquesta era técnico-científica exigeixen: més materialisme, més comoditats i més diversions per a tothom que ho pugui pagar, com a únic límit. Pel que diu el document, avalat pel panell d’experts de l’ONU entre d’altres, el temps ja corre en contra de les nostres opcions d’èxit.
Les generacions futures tindran moltes dificultats, i en els propers anys, ja veurem grans canvis que ens afectaran molt directament. Vet aquí un autèntic atzucac, i cal espavilar com sigui!
© Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, http://vplansperiodista.webnode.cat/ ,facebook
El compte enrere pel planeta
|
- Publicitat -
Publicitat