Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

EL CELLER DE PERAFITA

|

- Publicitat -

Perafita és el topònim que assenyala just el coll per on circulen les carreteres que procedents de Port de la Selva i Roses conflueixen cap a Cadaqués. Allà vostès hi trobaran el Mas Perafita propietat del Celler Martín Faixó http://www.cellermartinfaixo.com/. La darrera dècada el celler posat en marxa pel matrimoni format per Rafa Martín i Carmen Faixó, amb la direcció de la seva filla enginyera agrònoma Esther. Estan treballant amb diverses varietats entre elles han incorporat el picapoll, procedent del Bages i el resultat són uns excel•lents vins produïts en les vinyes més orientals de Catalunya, situades en ple Parc Natural de Cap de Creus, i en procés de certificació ecològica. El lloc és tel•lúric, com molts de Cap de Creus. La masia està enclavada en l'encreuament geogràfic/màgic situat en el meridià que té al nord la fabulosa badia de Taballera oberta a la tramuntana i a la pràctica de l'encesa, i al sud Cala Montjoi, seu fins fa poc del Bulli i el geni culinari de Ferran Adrià. I en el paral•lel, recte a l'est hi ha el lloc d'un altre geni artísitic: Port Lligat de Dalí; i en línia recta a l'oest, Peralada lloc de naixement d'un altre geni, escriptor i narrador de les gestes dels almogàvers: Ramon Muntaner./

Publicitat

L’emplaçament amb vistes al golf de Sant Sebastià era prou bo perquè els Martin Faixò aprofitessin per endegar un allotjament turístic d’altes prestacions http://saperafita.com/Mas_Perafita/Catala/index.html . Allà els esmorzars de qualitat i els tastos de vi en directe en un marc com el descrit tenen molta demanda. El lloc també permet amb una enorme sala la celebració de càterings per a esdeveniments./

Però aquest només un dels resultats d’aquesta empresa familiar. La parella que va començar picant pedra coma treballadors de càmping van obrir, l’any 1982, el restaurant Can Rafa, situat al passeig de Cadaqués. El matrimoni continuava així la tradició familiar heretada dels seus pares en el món de l’hostaleria: per part dels Martín, amb Casa Anita, i per part dels Faixó, amb el bar Melitón, ambdós establiments situats també a Cadaqués. Després de la incorporació dels fills ,tots amb carrera, (Esther, Georgina i Rafel) al negoci familiar, Can Rafa segueix oferint als seus comensals una cuina de mercat especialitzada en peix fresc pescat al cap de Creus. La carta de postres casolanes de la Carmen i els vins de collita pròpia (Cadac i Perafita), i ara cava, vermut i oli, constitueixen un altre dels segells de l’establiment. S’està molt a prop del concepte slow food i kilòmetre zero, sense predicar-ho./

Però una família inquieta com els Martín Faixó no podien estar aturats. Enguany han obert l’Enoteca MF-EsPoal, situada uns metres més enllà dedicada a fer tapetes i vins i vermuts de fabricació pròpia. I per acabar, per ara una nova Creperia on s’ajunten tradició francesa i empordanesa./

El petit empori familiar dels Martin Faixò no s’entendria sense els seus valors de l’esforç i el treball cooperatiu i una profunda estimació al territori, del que són prescriptors actius. Tenen l’orgull del parlar de Cadaqués, la disposició a indicar o acompanyar els clients a visitar racons insòlits del Cap de Creus i una xarxa d’amics que participen d’aquest model d’acollida turística sostenible i responsable, com en Pere Vehí, un dels millors experts en Dalí i comissari de diverses exposicions, propietari del bar de platja Boia, on el seu fill també desenvolupa l’estiu una proposta de cockteleria avançada http://boianit.com/ ; o com Rafel Llinares, cap de la confraria de Pescadors de Cadaqués https://plus.google.com/100431010154483051868/about?gl=es&hl=ca , que ha posat en marxa un producte de pesca turisme, i de visites a Cap de Creus amb la barca de Dalí i Gal.la, i al final amb un suquet de peix cuit al mateix moll de pescadors; o Marcel Gutinell de l’empresa Gregalada, especialitzat en guiatge de natura i patrimonial en tot el Cap de Creus http://gregalada.com/ . L’autoestima de tota aquesta gent pel seu territori i el seu patrimoni és els que els fa proveïdors d’uns serveis turístics d’alta qualitat que transporten al client al món de l’experiència i l’emoció, des de l’autenticitat i la singularitat./

Ah! I si volen veure la gent de Cadaqués en la seva salsa, assisteixin a la festa de St. Sebastià, aplec que condueix tot el poble fins a l’ermita del mateix nom, propietat dels Mc Guiness, on al gener es menja de tot, incloses les garotes de temporada, es ballen sardanes, i les patacades, cant satíric i improvisat, dels pocs que se’n conserva la continuïtat./

Publicitat

Opinió

Minut a Minut