La Facultat de Comunicació Blanquerna acull aquest dimarts, 14 d’abril, la Conferència Interuniversitària sobre Periodisme de Proximitat i la Conferència de futurs periodistes, on professors i estudiants debatran sobre la premsa local. Ambdues conferències, que tindran continuïtat anual, estan organitzades per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i el patrocini de CaixaBank.
Així, de 9 a 14 h, a l'Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) se celebrarà la Conferència Interuniversitària sobre Periodisme de Proximitat, amb la qual es busca potenciar les relacions entre les universitats dels territoris de parla catalana i crear un espai de treball que permeti coordinar la docència, la recerca i altres temes relacionats amb el periodisme de proximitat.
La sessió vol remarcar l’especificitat del fenomen del periodisme de proximitat, facilitar la seva consolidació des de l’àmbit docent, i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia, a més d’oferir eines, idees o possibles nous recursos tant al professorat com a editors i periodistes.
Després de la presentació de la conferència, el doctor Miquel de Moragas impartirà la master class Comunicació de proximitat. Nous reptes a l’era digital. Posteriorment s’han programat diferents ponències amb dos eixos de treball: l’estructura empresarial, amb coordinació del periodista i consultor Antoni Maria Piqué, i l’estructura acadèmica, a càrrec de Marçal Sintes (URL). L’activitat aplegarà una trentena de professors de set universitats de la Xarxa Vives que ofereixen estudis de Comunicació i/o Periodisme i també editors de mitjans associats a l’associació AMIC.
A la tarda, de 15.30 a 20 h, tindrà lloc la Conferència de futurs periodistes, que té per objectiu propiciar un apropament entre els estudiants de Periodisme dels territoris de parla catalana i la premsa de proximitat. Aquesta conferència s’estructura en dos tallers, un sobre periodisme de proximitat i comunicació corporativa, coordinat per Carmina Crusafont (UAB), i l’altre sobre la dualitat periodista-empresari i l’entorn digital, per Joan Francesc Fondevila (UPF i UdG).
L’objectiu és que els estudiants participants dialoguin sobre els temes proposats pels professors de les diferents universitats de la Xarxa, i ajudin editors i professionals de la premsa a millorar els productes informatius actuals, crear nous lectors i consolidar un nou model que s’adapti als nous hàbits de consum. S'han inscrit 70 alumnes de 3r i 4t de periodisme de sis universitats, entre les quals la Jaume I, de Castelló.
Inicialment, ambdues conferències s’havien de realizar el 24 de març, però finalment van ser ajornades a causa de la convocatòria de vaga a les universitats.