DEMOCRÀCIA?
He gaudit observant com l’opinió publicada i els partits del règim afegien a la llista d’improperis contra l’esquerra independentista, el de populista o seguidor de Trump. I això ho deien gent que sempre s’ha negat a condemnar el franquisme pretenent donar lliços de democràcia als EUA.
Però als EUA a les passades eleccions, a part d’elegir president, els ciutadans han votat en dotze estats dels 50 per elegir Governadors. S’han posat a votació milers de càrrecs locals, assemblees legislatives d’Estat, jutges, i caps policials. I encara més s’han posat a votació 157 propostes en desenes de referèndums estatals. Per decidir des de la legalització de la marihuana, el salari mínim, la cobertura mèdica, el control d’armes, l’eutanàsia i fins a si els actors porno hauran de portar condons. Només a Califòrnia se n’han votat disset, quinze de les quals són iniciatives populars que han aconseguit superar el sostre de 365.000 signatures.
Lamentablement a l’Espanya perdonavides d’americans i demòcrates independentistes, el règim és de baixa qualitat democràtica. S’ha vist en la recent investidura de Rajoy que reuneix el suport directe o indirecte de la majoria parlamentària. Allò que s’assembla cada cop més al Movimiento Nacional. En el mateix dia de la investidura, el Tribunal Constitucional culminava el cop d’estat institucional, convertint-se en jutge i executor alhora. Un tribunal penal que converteix la Constitució en codi penal.
Quan es propugna la politització de la justícia baixa la seguretat jurídica pels ciutadans i les empreses. Per tant això té conseqüències sobre els drets personals i sobre la capacitat de generar prosperitat.
Estem davant dels primers senyals del tornado. L’altre dia vaig tenir accés a informacions del cos judicial que ho avisen. Hi ha un gran enuig en la majoria de membres de la judicatura i del món dels advocats per l’ús que el Govern del PP, amb l’aquiescència servil de PSOE-C’s, fa de l’àmbit de la justícia per dirimir qüestions polítiques. N’estan fins la gorra de ser el camp de batalla on el Govern de l’Estat i les actituds desafiants d’alguns membres de la CUP, els han col·locat. Es lamenten amargament de la confusió que arriba a l’opinió pública entre el què són òrgans polítics i partidistes com el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder judicial i els òrgans judicials pròpiament dits. I que el TC hagi assumit competències clarament judicials. I que les microdeseobediències de la CUP facin replegar el cos, en comptes d’obrir-lo per tal que aflorin aquest profundes crítiques al Govern d’Espanya.
I només esperen dos miracles en ordre indistint: que en la transició cap a la República catalana treguin dels jutjats ordinaris els delictes d’opinió o sobre símbols, per tal que es puguin dedicar amb normalitat a la resta de 99% d’afers que importen al ciutadà. O bé que els que s’autoanomenen regeneradors de la vida política espanyola, aprofitant la minoria del PP, anul.lin totes les lleis o articles de llei restrictius de llibertats polítiques que hagin entronitzat els darrers Governs.
MACEDÒNIA
Notícies de la setmana són que el president de l'Eurogrup va fer broma dient que la recuperació econòmica espanyola ha sigut gràcies al fet de no haver tingut govern fins ara. I que el President d’Astúries i de la gestora afirmava que 170.000 pensionistes asturians patiran si Catalunya trenca la caixa única. Al mateix temps, la visita de Felip VI (Vè de Catalunya) a Aràbia és per donar suport a les transaccions entre la teocràcia saudita y el capitalisme del BOE. I a interessar-se per la continuïtat de les comissions del seu pare.
Mentrestant, la patronal valenciana urgeix al Govern a posar data del TGV entre Barcelona i Alacant. I la Cambra de Comerç denuncia que la inversió a Catalunya arriba al mínim històric. Però, segons el Financial Times Catalunya és la que creix més en inversió els darrers 5 anys, mentre gràcies a la concertació social i la negociació col·lectiva, claus per les economies que volen ser competitives, s’arriba a un acord en el conflicte laboral de Nissan.
http://www.economiadigital.es/es/notices/2016/11/democracia-87229.php