Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Demà, més impunitat i pudor de resclosit en una nova llei de “justícia militar”

|

- Publicitat -

Espanya arrossega 30.000 milions de deute militar, que aniran creixent en els propers anys. Però el poder militar que, externament, es valora per la seva capacitat armamentística, internament esdevé poder simplement per la seva existència, per la seva capacitat d’imposar-se a tota la població mitjançant la violència en un moment determinat. Per això, és fonamental que les Forces Armades se sotmetin a lleis molt estrictes i castiguin amb duresa conductes que qüestionen la democràcia i els drets humans. Lluny d’això, la llei espanyola no és tant exigent i permet forats negres d’impunitat pel que fa a delictes comesos per militars. 
En voleu una prova? Demà, demà mateix, el Congrés de Diputats aprovarà una llei de règim disciplinari de les FFAA que no reconeix: 
1. Que els Crims de genocidi, guerra o lesa humanitat comesos per les Forces Armades han de ser jutjats per la Cort Penal Internacional i que les institucions estan obligades a denunciar-los. 
2. Que els delictes comesos per les Forces Armades contra la població civil, dins o fora de l’Estat, siguin jutjats per tribunals civils.
3. Que obliga a col•laborar o atendre els requeriments dels tribunals de l’Estat o de la Cort Penal de Justícia és falta molt greu. Així com no investigar o intentar amagar denúncies fetes contra membres de les FFAA per tal que restin impunes possibles conductes criminals.
Evidentment, tampoc no reconeix, ni tan sols com a falta, les expressions de menyspreu a la llengua i nacionalitat comeses per membres de les Forces Armades.
No, no és admissible. I és fruit d’una política conscient més que no pas d’un descuit: per això, rebutjaran totes les esmenes que Esquerra Republicana. Afortunadament, i malgrat que l’Estat espanyol no ho reconegui, hi ha delictes que són universals i imprescriptibles. I, sortosament, encara hi ha països i Tribunals que defensen la justícia universal, no pas l’Estat espanyol que l’ha enterrada. 
Demà, doncs, un altre pas enrere. Una llei que fa pudor de resclosit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut