Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

“Dels holandesos hauríem d’aprendre a viure més tranquil·lament i no treballar massa hores”

|

- Publicitat -

La barcelonina Clara Gatius té 24 anys i estudia un màster de física de partícules, astro-partícules i gravitació a Amsterdam (Holanda). Hem volgut parlar amb ella sobre quina opinió tenen els holandesos dels catalans, del conflicte Catalunya-Espanya i sobre com esta vivint la crisi del Covid-19 lluny de casa.

Publicitat

Què fas a Amsterdam i per què vas triar Holanda?
Estic estudiant un màster de física de partícules, astro-partícules i gravitació. Quan em vaig decidir a fer un màster no tenia clar a quin país el volia fer, el que sí que tenia clar però, és que tenia ganes de viure un temps fora. Quan vaig trobar el màster que estic fent ara, em va agradar molt el programa que oferia, i juntament amb la curiositat que em creava el país, em vaig decidir a venir a viure aquí.

Què és el que més et sorprèn dels Holandesos?
Em sorprèn positivament com de directes són. Amb això vull dir que no diuen o fan coses simplement per quedar bé, sinó que són francs i van al gra. Fins que no t’hi acostumes a vegades pot xocar.

En què penses que ens assemblem catalans i holandesos?
En que els dos som coneguts per ser garrepes!

Què creus que hauríem d’aprendre dels holandesos?
A crear més espais verds a les ciutats i a utilitzar la bicicleta (elèctrica si fa falta per terres no tant planes). A ser més directes i no tant correctes. I sobretot a viure més tranquil·lament i no treballar massa hores.

Què és el que més trobes a faltar de casa?
El sol, sense dubte. També el bon menjar: les croquetes de casa, els arrossos, el peix al forn, les gambes, el pernil, el bon oli, els bons tomàquets, un bon pa de pagès… I la costa i les muntanyes.

Què et diuen o què opinen del conflicte entre Catalunya i Espanya?
Pocs mesos després d’instal·lar-me aquí es va organitzar una entrevista al Carles Puigdemont a la Universitat d’Amsterdam i em va sorprendre molt l’interès que va crear perquè la sala estava replena d’estudiants. Van haver moltes preguntes, i en general eren amb ànim d’entendre i conèixer la situació, fet que em va alegrar i també em fa fer plantejar el coneixement que jo tenia de la situació política holandesa. He tingut diverses converses sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya amb companys del màster i al centre de recerca on estic fent la tesis m’ha sorprès escoltar gent discutint-ho. No sabria dir quina és l’opinió general que hi ha del conflicte, però l’interès per conèixer i entendre hi és més del que hauria pensat.

Què és el “borrel”? Creus que es podria aplicar a Catalunya?
El “borrel” és el nostre “anar a prendre alguna cosa” però amb nom propi i més instaurat en els horaris dels grups estudiants, dels companys de feina… Més oficial diria. Dilluns “borrel” amb els de la coral, dijous amb els del màster, divendres amb els del grup de recerca… Cerveses i vi, unes “bitterballen” (una mena croquetes en forma de mandonguilles), formatge holandès i patates fregides. A Catalunya ja tenim els nostres propis “borrels” i no els canviaria pas. Em quedo amb els “borrels” aquí i el “anar a prendre alguna cosa” improvisat a Catalunya.

Com estàs vivint el confinament lluny de casa?
Força bé. El confinament està sent més lleu que a Espanya. Sempre s’ha pogut sortir a fer una volta i airejar-se, fet que s’agraeix, sobretot ara que és el moment en que Holanda està més bonica: molt verda, plena de flors i amb dies llargs. A més a més, comparteixo el pis amb quatre amics més, i això fa que a la casa sempre hi estigui passant alguna cosa. Trobar un raconet tranquil a vegades pot costar més, però avorrir-se és impossible.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut