En la vetlla del que sembla, per alguns, que ha de ser l’apocalipsi demà divendres, el dia d’avui ha començat bé. A mesura que ha anat avançant la jornada però, el clima s’ha anat enrarint progressivament a l’espera de què ha de passar demà. Cap al tard, a les set del vespre, la trobada a Pedralbes entre els governs català i espanyol. Quim Torra i Pedro Sánchez s’han reunit al Palau de Pedralbes, en una zona totalment controlada per la policia, aprofitant que demà el govern d’Espanya reuneix el Consell de Ministres a la Llotja de Mar. La darrera vegada que Pedralbes havia estat protagonista d'una reunió d''el Procés', es va desencadenar una de les crisis més importants de l'independentisme, uns fets coneguts com 'La Trencadissa de Pedfalbes': el 13 d'octubre de 2014, Mas anunciava a ERC i CUP que el Govern català renunciava a organitzar el 9N, i seria la societat civil que s'encarregaria, formalment, de l'organització. El president pagaria igualment el preu de desafiar l'Estat.
A nivell públic, la reunió no ha aportat cap millora. A nivell intern, no ho sabem, de moment. Segons ha explicat la premsa, hi ha hagut tres reunions: una entre Torra i Sánchez, una altra paral·lela entre Elsa Artadi, Pere Aragonès i els seus homòlegs espanyols, Carmen Calvo i Meritxell Batet, i finalment una de conjunta entre tots. Els dos executius han acordat un comunicat de consens que feia una crida al diàleg, però les paraules d’Artadi després en una petita roda de premsa, han deixat entreveure la insuficiència i la lentitud de l’entesa assolida. La consellera catalana ha demanat que no ens quedem en les paraules. Batet, al seu torn, ha estat més neutra i s’ha emplaçat a la propera reunió. Al Govern de Sánchez no li interessa emprenyar més del compte els catalans si no vol que les poques opcions que li queden que els aprovin els pressupostos s’esvaeixin, i a la Generalitat segurament tampoc li interessa que unes noves eleccions tornin a portar als ultres a la Moncloa. La Generalitat ha plantejat, segons ha concretat després Torra, el referèndum, la no repressió i una Catalunya “republicana”, a més d'una mediació internacional. La resposta ja se la deuen imaginar.
En aquest context, avui s’ha aprovat el sostre de despesa de l’Estat (objectius de dèficit i deute), que no implica necessàriament que s’hagin d’aprovar els pressupostos. En aquesta mateixa jornada, els quatre presos polítics que estaven en vaga de fam, Sànchez, Turull, Rull i Forn, han anunciat, a través de la seva portaveu, Pilar Calvo, que posaven punt i final a la protesta. Ho fan perquè el TC ha començat a reaccionar posant data a la resolució dels recursos d’empara interposats pels presos, la denegació dels quals s’està esperant per accedir a la justícia d’Estrasburg, la darrera esperança pels presos independentistes.
Abans de tot això arribarà la jornada de demà, un dia en el qual sembla que hi hagi d’haver una Guerra Civil, perquè la majoria de comerços del centre de Barcelona i les oficines tancaran. També hi ha un dispositiu policial en tres corones preparat que comptarà amb 9.000 efectius per fer front a una possible variable violenta de les manifestacions independentistes, o almenys això és el que estan esperant els mitjans espanyols, o el director de La Vanguardia, Màrius Carol, que fa un parell de dies en un comentari catalanòfob i ruralòfob enviava als independentistes a manifestar-se a Vic que és “la capital catalana”. A hores d’ara, l’únic que sabem de cert és que les úniques porres seran les que porti la policia, com va passar l’1 d’octubre.
Al matí, a GInebra, Carles Puigdemont, Marta Rovira, la cupaire Maria Sirvent i l'expresident del Parlament Ernest Benach, han ofert una conferència de premsa després d'exposar la demanda que els sis diputats suspesos presenten davant el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides per vulneració dels seus drets polítics. Puigdemont ha demanat a Pedro Sánchez que no utilitzi la violència contra Catalunya, Rovira que “la unitat és fonamental per defensar els drets civils i polítics”. Sirvent ha recordat “la finalitat de denunciar un Estat que està vulnerant de manera sistemàtica els drets civils i polítics i que intenta impedir que ens expressem com a poble i puguem decidir sobre tot el que ens afecta”, i Benach ha constatat “la gran injustícia” que s'està patint. A la trobada els ha acompanyat l'advocat internacional Nico Kirsch, que representa Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Puigdemont en aquest iniciativa. A la nit, després de la trobada Torra-Sánchez, els protagonistes s'han retrobat en un sopar de Nadal a Foment del Treball, on han pronunciat unes paraules que han caigut en la irrellevància, com aquest acte del matí, a causa de la cita de demà als carrers, que té tota l'atenció mediàtica posada.