Ara fa un any l’economia mundial va entrar en recessió i, del sector financer, la crisi s’ha estès a la producció, el consum i les rendes. Davant d’aquesta situació, algú podria tenir la temptació de proposar que ens replantegéssim l’ajuda als països empobrits, tot apel·lant a les creixents necessitats internes.
Sortosament, la major part de la ciutadania de Catalunya manté el compromís solidari i avala augmentar els recursos de la Generalitat per a la cooperació, tal com mostren les dades d’un recent estudi realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió encarregat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Els resultats són inqüestionables: un 86,4% de la ciutadania aprova que la Generalitat dediqui una part dels seus recursos a la cooperació amb els països empobrits, i un 53,9% estaria d’acord a augmentar els recursos de la Generalitat a l’ajut per al desenvolupament, tot i la crisi econòmica.
I és que la crisi afecta d’una manera més severa els països del Sud. Segons la FAO, la població famolenca al món ha crescut de 860 a 940 milions de persones en un any. Parlem de gent que mor de fam o de malalties evitables, de gent que no té accés a educació ni sanitat bàsiques, i que massa sovint es veu obligada a abandonar casa seva, desplaçar-se i emigrar.
Davant la crisi, els governs del Nord han mobilitzat bilions de dòlars per rescatar el sistema bancari i generar estímuls fiscals, mentre que tan sols han estat capaços de comprometre un 10% del que es necessitaria en ajuda als països del Sud. Avui l’ajut oficial al desenvolupament dels països rics està molt per sota del famós 0,7% del PIB. De fet, el volum total de l’ajuda és només una cinquena part del que els països del Sud han de pagar als del Nord en concepte de deute extern.
Des de Catalunya hem augmentat la nostra solidaritat internacional durant els darrers anys, passant d’esmerçar el 0,23% dels tributs propis de la Generalitat el 2003 a gairebé el 0,4% el 2008, tot i la crisi. En aquests anys hem més que doblat la nostra aportació, i l’any 2009 destinarem 65 milions d’euros a la cooperació al desenvolupament.
La sortida catalana de la crisi ha de ser compatible amb el manteniment del grau de compromís amb el desenvolupament dels països empobrits i la lluita contra les desigualtats. És la nostra responsabilitat i sabem que la ciutadania ens acompanya. Perquè tal com deia en Pere Casaldàliga, “no hi ha una part del món desenvolupada i una altra de subdesenvolupada: hi ha un sol món mal desenvolupat”.
(article publicat a l’AVUI del 23-09-2009)
David Minoves
Director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya