El PDECat celebra la seva convenció municipalista durant aquest cap de setmana on decideix el rumb que posarà a les eleccions municipals. Hi ha dues qüestions sobre la taula: el nom amb el qual concorreran, i la fórmula. El debat ha provocat l’esclat d’una bomba entre els seguidors de Carles Puigdemont i la llista del president al Parlament: la refundació de Convergència ha manllevat el nom de Junts per Catalunya per utilitzar-lo com a ganxo per a presentar-se a les eleccions municipals, en lloc d’utilitzar el nom orgànicament aprovat “PDECat” que, certament no sap a res. La pregunta és: ha manllevat realment el nom, o simplement ha pres el nom amb el qual la formació es va presentar al Parlament?
Està clar que Carles Puigdemont no s’ha sentit massa còmode amb el PDECat, tampoc Elsa Artadi que va abandonar la militància de la formació en pro de la llista del president. Podríem dir que hi havia una voluntat real, al Parlament, de crear una cosa nova que van anomenar ‘Junts per Catalunya’, un artefacte que es volia clarament diferenciada de la llosa del PDECat, però només pel Parlament, que és l’únic lloc on Puigdemont té una influència real. A la cambra catalana el PDECat només és una petita peça de l’engranatge de la llista del president. A la resta d’escenaris polítics, com ara el municipal o al Congrés, el PDECat com a titular de l’estructura del partit és qui duu les regnes del mateix a través dels seus dirigents. Al cap i a la fi, Junts per Catalunya és la suma d’independents que conforma la llista de fidels a Puigdemont. Res més enllà, no existeix res més al darrere.
Avui, molts dels components o promotors de la llista del president, com ara Agustí Colomines o Josep Costa, han acusat el PDECat d’apropiar-se de la marca en aquesta convenció municipalista. Però, com dèiem abans, s’estan apropiant realment de la marca, o utilitzen la marca amb la qual s’han presentat al Parlament?
L’altre aspecte que hi ha sobre la taula d’aquesta trobada és la fórmula amb la qual es presentaran a les municipals. L’altre dia també els expressàvem els dubtes sobre les intencions, i sembla que la direcció del PDECat va en la línia de traçar llistes unitàries allà on no estigui governant, la mateixa lògica argumental que va seguir Artur Mas o el mateix PDECat/CDC quan van veure que d’altres partits els havien fet el sorpasso al Parlament.
Avui també hem viscut un moment realment emotiu: castells a la presó. La Colla Vella dels Xiquets de Valls han anat a Alcalá-Meco, Estremera i Soto del Real a alçar pilars en un acte de suport als presos polítics, que han agraït des dels seus comptes de twitter, malgrat no haver-los pogut veure. L’acte s’ha produït el dia que es compleixen vuit mesos de l’empresonament dels Jordis.
Aquest mateix dia s’ha celebrat l’assemblea més gran de la història d’Òmnium Cultural. Tocava elecció de nova junta, i es presentava per repetir en el càrrec Jordi Cuixart, des de la presó. Cuixart ho ha aconseguit amb 28.000 vots a favor (també era l’única candidatura que es presentava). L’entitat ha sobreviscut a totes les batzegades dels darrers mesos i ja acumula més de 120.000 socis que han decidit obrir una delegació a Brussel·les. Ara més que mai, Òmnium ha demostrat estar en la centralitat de l’activisme civil independentista, amb molta més capacitat d’engrescar i aglutinar gent al seu voltant que l’ANC. La solidesa de l’entitat ha prevalgut i Cuixart suma adhesions sense parar en un projecte cada vegada més transversal des de la presó. I Òmnium demana diàleg sense apriorismes. Utilitzem també Òmnium com a eina essencial.
Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí