Demà compareix Carlos Lesmes, President del Consell General del Poder Judicial. Una primera compareixença en el moment més àlgid en l’aplicació de les polítiques reaccionàries del ministre de Justícia Gallardón encaminades a fer efectiva la regressió dels drets civils i el desballestament del sistema judicial. En definitiva, un atac frontal, intens i vertiginós al mateix Estat de Dret.
En aquest sentit, l’aparell judicial històricament, si més no una bona part, n’ha estat còmplice, bo i contribuint a posar en escac la separació de poders. Raons ideològiques i de consciència de pertinença a la classe dominant (és molt concret encara el tipus de sector social d’on provenen, que s’explica també per la manca de democratització de la mateixa carrera judicial) han contribuït a normalitzar la identificació de bona part dels professionals de la magistratura amb el poder.
En compareixença de demà, el President del CGPJ tindrà l’oportunitat de donar resposta a algunes qüestions i podria demostrar-nos que la seva actuació no s’assemblarà a d’altres predecessors seus (els senyors Hernando i Dívar), que no s’estaven de riure’s de la llengua catalana o de fer-se acusar haver fet servir diners del mateix Consejo per pagar-se caps de setmana a la costa del Sol.
Algunes qüestions que li plantejarem:
1) Què pensa fer en relació a les causes que es troben en tramitació per delictes emparats per la Justícia Universal i que arran de la darrera modificació de la llei ? s’han de sobresseure?
2) Saps, coneix, pensa fer quelcom, perquè els jutges implicats presentin una qüestió d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional arran d’haver-los obligat a sobresseure’ls?
3) Com és que el Consell General del Poder Judicial al qual el govern ha pontejat deliberadament en enterrar la justícia universal a través d’una Proposició de llei presentada al Congrés i no pas a través d’un projecte de llei (fet que n’hagués obligat la petició d’informe) ha restat mut. Es que ja els estava bé?
4) Considera que la modificació de la llei és incosntitucional?
5) Com s’explica el Consell General del Poder Judicial que en l’actualitat només es redactin al Principat de Catalunya el 13% de les sentències en català quan l’any 2007 el percentatge arribava quasi al 17%
6) El baix nombre de sentències redactades en català té a veure amb el nivell de competència lingüística dels jutges i magistrats? Perquè no s’entén que, en èpoques anteriors quan el que es reclamava era formació se’n redactaven més que no pas ara.
7) A què respon el retrocés en la redacció de sentències en llengua catalana? No hi té res a veure la inhibició del CGPJ arreu dels Països Catalans en las necessitat de normalitzar l’ús de la llengua catalana en la redacció de sentències a part d’oposar-se a fer del coneixement de la llengua catalana un requisit per exercir a Catalunya i no només un mèrit?
8) Com és que continua essent tan deficient la formació del jutges en tot allò que té a veure amb el Dret Civil Català, fet que obliga, sovint, a les persones afectades d’un sentència que l’obvia a presentar recursos al Tribunal Suprior de justícia de Catalunya?
9) Per quina raó el CGPJ “criminalitza” el magistrat Santiago Vidal, tot fent-lo comparèixer davant de òrgan de govern dels jutges perquè forma part d’un col•lectiu d’acadèmics que fora del seu horari professional, i sense rebre cap mena e retribució, col•labora en la redacció de materials acadèmics per a una futura Constitució Republicana?
10) Té previst com a President del CGPJ sortir en defensa de l’ultratge a l’honor i a la privacitat que han patit un seguit de jutges, entre ells Santiago Vidal, en ésser lliurades per la policia les seves fotografies i dades del DNI a la premsa?
Consell General del Poder Judicial. Igual que el d’abans?
|
- Publicitat -
Publicitat