Aquest cap de setmana es celebra la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. Del 9 al 25 de maig, més d’un centenar de municipis organitzaran una tamborinada que ressonarà durant els tres propers caps de setmana per tots els Països Catalans.
La festa, que aquest any celebrarà el seu desè aniversari, coincideix en el temps amb el dia Internacional del Comerç Just. De fet, la commemoració internacional del Comerç Just coincideix enguany amb el Dia d’Europa i, per aquest motiu, la Comissió Europea ha adoptat una declaració de foment i promoció del comerç just.
El Comerç Just representa un intercanvi comercial en el que es minimitza al màxim el nombre d’intermediaris, es busca un vincle més directe entre productor i comerciant, es té en compte valors ètics que comprenen aspectes socials i ecològics i no perjudica als camperols i petits productors de zones empobrides. A més, els consumidors obtenen productes de qualitat amb la garantia que s’han respectat els drets dels treballadors. Per altra banda, el comerç just busca aconseguir unes relacions comercials més equitatives entre els països rics del Nord i els països pobres del sud del planeta.
Aquesta és una pràctica que posa en evidència la possibilitat de fer compatibles els criteris econòmics amb els socials i ecològics. El comerç just està cada vegada més estès entre la societat catalana. Les seves pràctiques i les seves conseqüències com una aposta cap a un món més just, equitatiu i respectuós estan ocupant, cada cop més un lloc en les agendes de les ONGD, les institucions i els ciutadans dels països del Nord, de manera que les accions compromeses de buscar una alternativa al comerç tradicional estan agafant força davant els criteris econòmics, tradicionals i desiguals.
Segons l’Informe del Comerç Just a Catalunya 2009, Catalunya lidera les vendes de productes de Comerç Just a l’Estat espanyol amb un creixement d’un 22% de mitjana anual durant el període 2000-2007. A finals de 2007 el valor final de les vendes ha estat de 4.725.000 euros, davant dels 1.315.000 registrats a l’any 2000. Cal tenir en compte que El Comerç Just va aparèixer a Catalunya a principis dels anys noranta, amb uns vint anys de retard en relació a Europa. Però des de llavors fins ara, ha experimentat un important creixement al nostre país, no només pel que fa a la divulgació del concepte i dels valors que porta associats, sinó també pel que fa al volum de vendes de productes.
El Govern de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Consum realitza una política activa de promoció del comerç just i del consum responsable. Un compromís que cal mantenir i reforçar en temps de crisi, amb la voluntat de contribuir al debat sobre un nou model de desenvolupament sostenible.