Els dies 10 i 11 d’octubre, a Portbou (Alt Empordà), va tenir lloc el col•loqui internacional Walter Benjamin 2015, amb motiu del 75è aniversari de la mort (el suïcidi) del filòsof alemany d’origen jueu de Walter Benjamin.
El dissabte 10/10/2015 les jornades varen començar a les 10:00 h, al Centre Cívic Ca l’Herrero de Portbou. L’acte es va desenvolupar amb la inauguració per part de Jordi Font, director del MUME, Maximilià Fuentes director de la Càtedra Walter Benjamin de l’Udg i Jorg Zimmer, President del Consell Assessor de la Càtedra Walter Benjamin. Tot seguit es varen iniciar les conferencies.
El primer en obrir les conferències va ser el professor Jorg Zimmer, (CWB-UdG) amb l’exposició, Walter Benjamin i la crítica a l’estètica clàssica. Jorg Zimmer va fer una conferència en què els punts bàsics varen ser l’explicació a l’entorn de la figura de Benjamin en relació amb una estètica anticlàssica i el punt de la fragmentació de la realitat; és a dir, que Benjamin considera que la realitat moderna dels primers trenta anys del segle XX està molt fragmentada. Un altre punt important de l’exposició de Jorg Zimmer va ser que la obra reproductible canvia la nostra recepció i la fa repetible i efímera: el moviment de les imatges substitueix el moviment del pensament. Aquesta idea tindrà unes conseqüències molt importants durant tota el segle XX i en l’actualitat del segle XXI.
La segona conferència va anar a càrrec de Robert Caner Liese, professor de Teoria de la literatura i Literatura comparada a la Universitat de Barcelona, amb l’exposició : “El futur del passat”. Peter Szondi llegeix Walter Benjamin. En aquesta dissertació es llegeixen uns fragments de Walter Benjamin i es comenta unes anotacions i crítiques de Peter Szondi, jueu d’origen hongarès i de la nacionalitat suïssa, a l’obra fragmentada de Walter Benjamin.
A les 13;00h de dissabte es fer un acte d’homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou, amb una ofrena i diversos parlaments.
A la tarda , a les 16:00, s’inicien de nou les jornades amb la presentació de l’aplicació per a mòbils i tabletes “Història viva: Walter Benjamin”, a càrrec de Heike Demmel. Tot seguit va tenir lloc una interessant conferència a càrrec de Frank Voigt, de La universitat de Potsdam, amb l’exposició “El concepte d’ideologia a Walter Benjamin”, aquesta conferència es va fer en llengua alemanya a càrrec de l’autor i , amb traducció per part professor de l’ UdG , Jorg Zimmer. La dissertació va tenir els punts clau en la relació entre ideologia, societat i història. Franz Voight assenyala que el concepte d’ideologia d’ideologia de Benjamin és diferent del de Marx. També es va refrència al’any 1930, en què Benjamin esmenta la pluralitat de posicions polítiques i culturals del moment, la qual cosa implica que tot tendeix a relativitzar-se. Així mateix Voigt apunta, sobre Benjamin, que la sociologia del saber és la ideologia historista estricte; també comenta de Benjamin envers una intel•lectualitat que canvia de classe social.
El dissabte 10 d’’octubre la jornada cultural es va cloure amb una, molt interessant, taula rodona “ Walter Benjamin : una i pensament per al segle XXI ?” amb la participació de Cesar Rendueles, Sociòleg i assagista, actualment és professor del Departament de Teoria Sociològica de la Universitat Complutense de Madrid i Antoni Martí Monterde, assagista i actualment professor de literatura com parada de la Universitat de Barcelona. El debat va ser moderat per Maximilià Fuentes (CVB.UdG). Algunes de les frases més importants que es varen comentar en el debat van ser, per part de Cesar Rendueles “ actualment es tendeix a una apropiació, per part del neoliberalisme postmodernista, dels aspectes més estètics del pensament de Walter Benjamin. I d’Antoni Martí “ La reproductibilitat tècnica ha tingut una gran influència en la literatura del segle XX, i també en l’actualitat”.
El diumenge 11 d’octubre va tenir lloc a partir de les 8 del matí va tenir lloc la Ruta a peu Banyuls-Portbou, amb la intervenció artística “ WW Walking with Walter”. Aquest és un projecte de l’artista iraniana Kubra Khademi per a la ruta Walter Benjamin dins el cicle “El Viatge de les Arts” del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera, amb el guiatge de Clara Garí i la col•laboració de “La Muga Caula” .
Per finalitzar cal destacar que enguany també fa 75 anys de l’afusellament, per part de la dictadura franquista del President Lluís Companys i Jover; en aquest sentit caldria tenir molt present que tant Walter Benjamin com Lluís Companys, representen dos tràgics paral•lelismes. Dos víctimes de la barbàrie del totalitarisme franquista i nacionalsocialista, que cal seguir recordant i homenatjant .
Aquestes jornades varen ser organitzades per la Càtedra Walter Benjamin de la UdG, El Consorci del Museu Memorial de l’exili (MUME), La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de La Jonquera, El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Universitat de Girona; amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col•laboració de la Fundació Rosa Luxemburg Stiftung de Berlin, l’Ajuntament de Portbou, l’associació/ centre d’arts Naucôclea de Camallera, i la Muga Caula.