Us reprodueixo l’article aparegut al gener del 2011 a l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta
Sens dubte, Kepler és un dels fundadors de la ciència moderna. Els camins gairebé sempre inescrutables de la vida, però, van fer que el 1615 la seva mare fos acusada de bruixeria. Kepler va treballar durant sis anys per demostrar-ne la innocència. I, malgrat que la va salvar de ser torturada, no va poder impedir que fos empresonada durant un any a la torre de Güglingen i que, finalment, sis mesos després de ser alliberada, morís quan, tot just, despuntaven els primers brots de la primavera de 1622.
La persecució contra suposades bruixes va ser força generalitzada arreu d’Europa i ha inspirat moltes obres literàries posteriors. Així, per exemple, a mitjan segle XX, l’occità Loís Delluc va escriure una novel•la titulada Tibal lo Garrèl, que ens relata una història ambientada al Perigord de finals del segle XVI, on –enmig de les guerres de religió– una herbolària és acusada de bruixeria i el seu fill garrell treballa com a músic ambulant per aconseguir prou diners per alliberar-la.
A través de l’occitanista Bernat Lesfargues, traductor al francès d’Incerta glòria, el relat de Delluc va arribar a mans de Joan Sales, que el va considerar comparable a Solitud de Víctor Català. Intensament suggestionat per l’obra, l’autor català va animar el seu col•lega occità a ampliar-la fins a gairebé el doble de l’extensió original. I aquesta versió definitiva va ser editada en la nostra llengua el 1963, traduïda i prologada pel mateix Sales, que en subratlla els paral•lelismes entre els desastres polítics que van comportar per a Occitània l’adhesió al catarisme i al calvinisme en els segles XIII i XVI. I, tot seguit, amplia la reflexió al cas de Catalunya: “occitans i catalans (…) hem anat posant una i altra vegada qualsevol sectarisme del moment (…) per damunt de l’interès perenne del país (…); en ares d’ideologies efímeres i sovint tèrboles (…), hem sacrificat ocasions magnífiques d’edificar una pàtria coherent i articulada, extensa i intensa.”
Camins inescrutables
|
- Publicitat -
Publicitat