Edició 2359

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de gener del 2025
Edició 2359

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de gener del 2025

Bèlgica, Suïssa i la democràcia

|

- Publicitat -

Si  el conflicte  diplomàtic  que  té  plantejat  el govern  espanyol  amb el  Regne  de Bèlgica –a causa  de  l’exili forçat del President  Puigdemont i  quatre exconsellers- és  un veritable maldecap polític i una autèntic  trencacloques jurídic; ara  n’ha aparegut un altre que encara pot ser  més  complicat i  preocupant per  a l’executiu  de  Mariano  Rajoy:  el fet  que l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel  s’hagi  exiliat  a Ginebra,  a  la Confederació   Helvètica.

Publicitat

No  hi ha dubte  que tots els problemes  que  el govern espanyol  té  amb Bèlgica, i tindrà amb Suïssa, per les extradiccions dels  exiliats  polítics catalans, posa de manifest  que  la qüestió  no té res a veure  amb connnotacions jurídiques ( i molt  menys  suposats delictes de rebel•lió i sedició) sinó  que  es  tracta d’una causa  general política  contra Catalunya amb tots  els  ets  i uts. No podem  permetre  que  ens  volguin fer
combregar  amb rodes  de molí. Es  tracta  d’una “macrojudicialització” de  la política  per  tal de defensar  una determinada ideologia  reaccionaria, assimilacionista  i neofranquista i, per damunt de  tot, seguir  mantenint  el poder  colonial  de forma  molt  autoritària i  amb grans  dosis  d’espoliació econòmica. Per exemple,  no pot ser, de cap  de les maneres,  que un jutge o un Tribunal sigui  el  que  hagi de decidir  que    ha  de fer el Parlament  de  Catalunya. Aquesta vulneració de la divisió  de poders qualsevol estat democràtic, com Bèlgica  o Suïssa, no  l’entèn de  cap manera. Ara, caldria  aprofitar la  situació  de feblesa argumental  jurídica  de l’Estat espanyol  davant  de les autoritats  blgues i suïsses per  sacsejar  les consciències  democràtiques  de més  enllà  de  Catalunya . Sobre  aquesta  qüestió cal tenir  molt  en compte  les declaracions  del portaveu  de  l’Oficina federal  de  la justícia  de Suïssa, Folco Galli, en què  manifestava  que  Suïssa refusaria  una demanda  d’extradicció, ja que en el cas de l’Anna Gabriel es tracta  d’una qüestió  política en majúscules; en   conseqüència
,el contenciòs català s’hauria de resoldre polítcament  i aturar la tàctica del govern espanyol de  pretendre “possar un morrió” a l’independentisme, mitjançant  la repressió.   

En síntesi, cal  seguir  observant  i analitzant   el model/via  belga  i suïssa,  no  nomçés en la qüestió  de les  garanties  democràtiques  i el respecte  curós dels drets humans, sinó també en la qüestió lingüística i cultutal  per tal de combatre el monolitisme castellà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut