Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Barcelona, ciutat bandera de l’estudi a l’estranger

|

- Publicitat -

El dimarts 20 d’octubre, el Grup Municipal Socialista, portava a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, una proposta de creació d’un fons per complementar, des de Barcelona, els recursos disponibles per als estudiants barcelonins amb beques Erasmus i anàlogues per estudiar a l’estranger. Aquesta proposició es confonia amb el seguici de vint-i-un punts d’un tediós ordre del dia, afegint un paràgraf més en el DIN A4 amb segell municipal.
Després d’un distès debat on, va aprovar-se el punt, fent-ne una transacció que canvia la prestació en forma d’ajuda progressiva al cost de vida del destí i la prioritat estratègica dels estudis en funció del retorn a la ciutat, fins un màxim de 300 euros mensuals, amb una única abstenció; la de la CUP. El consistori optava per seguir tramitant la proposta a la Comissió Municipal d’Universitats. Tota una victòria per el conjunt d’estudiants superiors de la ciutat comtal, que esdevindrà la primera ciutat del nostre país en oferir aquest servei.

Publicitat

Actualment, els estudiants que desitgen estudiar a l’estranger ho tenen difícil si no els hi arriben els recursos econòmics. Amb la crisi s’ha aguditzat la situació precària d’aquests i la de les seves famílies, convertint la formació fora de l’Estat, en un luxe que pocs es poden permetre. Les universitats catalanes ofereixen un sistema de beques, que intenten obrir el ventall de persones que poden tenir accés subvencionat a estudis d’un altre país. Però tal i com portem en els darrers anys patint una crisi social, avivada per unes polítiques de dretes al Govern de l’Estat i a la Generalitat, en forma de salvatges retallades, aquestes beques cada cop són menors.

Segons les dades oficials per aquest curs 2015-2016, el Ministeri d’Educació ofereix beques de mobilitat Sèneca, convocant-ne per 2.224 estudiants, amb una quantia mensual de 500 euros per un màxim de nou mesos, amb una ajuda de viatge d’entre 120 i 200 euros. Igualment fa una oferta de beques Erasmus als estudiants que ho sol·licitin i tinguin un expedient acadèmic destacable, d’entre 300, 350 o 400 euros, segons el grup on es trobi el país de destinació.

Dades de l’any passat ens diuen que a tot el país hi ha matriculats 1.532.728 estudiants. Fent la comparativa s’observa ràpidament que l’accés limitat del qual parlava no és baladí i cal que les administracions públiques tinguin un paper actiu en la garantia que els futurs llicenciats, graduats i diplomats, si ho han volgut, hagin pogut tenir accés a un aprenentatge a l’estranger.

Avui els socialistes fan que el món educatiu faci un pas endavant. Les polítiques socials han de focalitzar l’educació com a pilar important de la societat, només així podrem esdevenir un país amb igualtat social. Com digué el filòsof Confuci: “On hi ha educació, no hi ha distinció de classes”.

Nil López Palahí
Primer secretari de les JSC a Barcelona

Publicitat

Opinió

Minut a Minut