…parlar i escriure ja que avui, Festa Nacional, fa 721 anys de la primera Carta Federal signada per les comunitats de Uri, Schwyz i Unterwalden i que es considera el document que va crear les bases per la formació de les diverses aliances que van finalment permetre d’arribar a la Confederació actual.
Suïssa és un país petit, envoltat de Estats amb molt poder històric (França, Alemanya, Itàlia, Àustria), amb una geografia i un clima poc propicis per una agricultura fèrtil, i sense cap recurs mineral .
Suïssa ha estat dins de l’historia europea un país de pas i un país pobre fins fa molts pocs anys. Les emigracions suïsses a molts països europeus, als Estats Units i l’Amèrica Llatina eren un símptoma de la necessitat d’emigrar per menjar, per dir-ho d’una manera clara i fàcil.
No cal fer cap lliçó d’història (ni en tinc la capacitat) per veure que gràcies a la neutralitat acordada al Congrés de Viena l’any 1815 i reconeguda per tot Europa, per la introducció de la democràcia directa i pel respecte entre els diversos cantons, les diverses religions i les quatre llengües, el país va crear un terreny molt apte a participar de la revolució industrial no tant amb recursos materials, sempre tan escassos, sinó per l’estabilitat política i l’esforç i el treball dels seus habitants.
Malgrat els tòpics que circulen segons convé, Suïssa no viu dels bancs sinó del seu treball i de la formació que es dona a tots nivells, des la venedora de xarcuteria fins al físic nuclear, per donar dos exemples extrems. Només cal veure l’index d’ocupació, les hores treballades, les poques festes i els inexistents ponts per saber d’on surt el benestar.
Els meus 43 anys residint a Suïssa no m’han fet oblidar els meus orígens, però en un dia com avui em sento feliç d’estar aquí i per això llenço un “Per molts anys Suïssa” amb tot el cor.
Avui hem de parlar de Suïssa …
|
- Publicitat -
Publicitat