Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

Aturar la islamofòbia per preservar la cohesió social.

|

- Publicitat -

Just després de l'atac contra la seu del setmanari Charlie Hebdo, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, piulava des del seu compte de twitter “Quizá es el momento q UE se plantee si puede seguir con política q cualquiera tiene todos los derechos. No todas las opciones son válidas”. L’endemà, al plató de la tertúlia Catalunya Opina de Badalona Televisió li explicava en què consisteix la islamofòbia que ell havia atiat a les xarxes “saps què és la lslamofòbia, Xavier? Projectar en tota una comunitat, com és el cas dels musulmans o la religió del Islam, actituds o accions individuals que generen rebuig”

Publicitat

La islamofòbia pot portar vots, i el PP i d’altres han decidit aprofitar aquest filó com més aviat millor. Car l’apel·lació al vot xenòfob mig d’amagat és massa generalista, i ara l’estratègia passa per identificar de manera més clara i comprensible el suposat enemic global com un enemic local, i poder projectar en ell les culpes de totes les privacions que pateixen els soferts electors. I què millor que aprofitar el ressò del terrorisme islamista per projectar en els musulmans o en els immigrants nascuts en països de majoria musulmana tots els mals? Negoci rodó. I la manera més efectiva de fer-ho és presentar-se com a portaveu del llenguatge del carrer, des del populisme dels rumors i estereotips, amb candidats que s’erigeixen en defensors d’una ciutadania farta del discurs “bonista” o políticament correcte.

Només cal tirar d’hemeroteca per llegir que han dit alguns candidats del PP que van arribar a l’alcaldia mitjançant el discurs xenòfob i veure com l’han modificat per un missatge islamòfob més directe i clar. A banda del mateix alcalde de Badalona, abans esmentat, destaquen els casos de l'alcalde de Vitòria, Javier Maroto, que en una entrevista radiofònica a la cadena SER afirmava “algunas nacionalidades viven de las ayudas y no tienen ningún interés en trabajar” tot matisant que parlava de col·lectius magrebins i no dels “llatinoamericans”, en els que l’alcalde reconeixia una voluntat d'integració en la societat i de voler trobar feina. Més clar, l’aigua.

Però perquè la islamofòbia esdevingui un tema de debat cal un moviment que el posi sobre la taula just abans de les eleccions municipals, i que pugui aprofitar el filó dels mitjans de comunicació que massa sovint barregen islamisme amb islam, fanatisme amb religió, i terrorisme amb països d’origen de bona part dels nous catalans. Un moviment com Pegida.

Pegida, acrònim en alemany de “Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident” n’ha estat la base mobilitzadora a alemanya. Aquesta organització es va crear a Dresden l’octubre de 2014. Va començar amb petites accions, però va arribar a aplegar milers de persones a les seves manifestacions de cada dilluns. Es van aprofitar dels terribles atemptats de París contra el setmanari Charlie Hebdo per créixer encara més. No van trigar els moviments socials i les forces progressistes d’Alemanya a denunciar que darrera la nova màscara de la islamofòbia, s’amagava la el feixisme de sempre. I gràcies a la bona feina de mobilització d’aquests moviments socials, l’ascens de Pegida es va poder aturar.

Però Pegida no ha desaparegut, sinó que ha decidit estendre’s arreu d’Europa. A Suècia, Pegida va convocar una concentració el passat 9 de febrer a Malmö: la ciutat on el partit feixista “Demòcrates Suecs” rep més vots. La sorpresa per als organitzadors fou que les poques desenes de manifestants racistes van quedar totalment envoltats de milers d’antiracistes. El tret els hi va sortir per la culata. També a Viena, milers de persones van bloquejar una manifestació de Pegida, i a Newcastle, milers de persones es van unir en una protesta el passat 28 de febrer contra la primera mobilització de Pegida a Gran Bretanya, que just va sumar uns pocs centenars. I ara ha tocat a l’Hospitalet, la ciutat triada per el feixisme per presentar-se en societat amb la seva nova màscara avui 11 de març. No han superat la seixantena de manifestants.

La tria de L’Hospitalet per iniciar aquesta nova estratègia no és fruit de la improvisació. És la ciutat més gran amb presència regidors del partit xenòfob “Plataforma per Catalunya”. Dirigents d’aquest partit feixista van ser a Dresden amb Pegida i avui volen reproduir aquest moviment a Catalunya, intentant així passar pàgina de les crisis internes que va patir PxC amb l’expulsió de Josep Anglada, i superar les seves últimes derrotes electorals. No és estrany doncs, que darrera de la convocatòria de Pegida a l’Hospitalet trobem PxC, plantant la llavor que altres partits més grans aspiren a recollir aviat.

Avui 250 persones a l’Hospitalet hem donat un missatge clar contra l’odi i la islamofòbia i favor de la convivència i la diversitat. Però la feina més important vindrà demà, quan haurem de desxifrar i denunciar els missatges islamòfobs dels candidats i candidates de diferents partits polítics a les eleccions municipals. No si val amagar el cap sota l’ala amb l’excusa de no fer propaganda de les seves tesis, ja que amb el nostre silenci normalitzarem el seu discurs de l’odi. Per això el proper 21 de març, dia internacional contra el racisme i la xenofòbia ens manifestarem a Sant Martí de Provençals per dir no al Casal Tramuntana i al feixisme un altre cop.

De la nostra capacitat d’assenyalar els discursos islamòfobs i descobrir els feixistes i xenòfobs que s’hi amaguen als carrers i a les campanyes de les nostres ciutats, dependrà que tinguin o no cabuda als nostres Ajuntaments el proper 24 de maig. Ens hi juguem la cohesió social.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut