Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Alarma! Nou intent de reinstaurar els toros a Catalunya

|

- Publicitat -

Wert continua cavalcant de manera desbocada, tot seguint la petja del centralisme homogeneïtzador. Ara, amb la presentació d’una nova llei, d’un nacionalisme tan encès com retrògrada, que pretén (atenció, eh!) la “Salvaguarda del Patrimonio Cultural Inmaterial”. De fet, dit ras i curt, es tracta de laminar les competències de les CCAA, bo i prenent-los llurs àmbits de decisió en aquest àmbit de la política cultural. Perquè (en un Estat normal caldria recordar-ho?) la competència exclusiva en patrimoni cultural depèn, en el cas del Principat per exemple, a la Generalitat (article 127 de l’Estatut). I la llei 9/1993 ja salvaguarda el Patrimoni Cultural Immaterial. 
En definitiva, si el projecte de llei que es pretén aprovar no cobreix cap llacuna legal, què és el que persegueix en Wert i el govern de Rajoy? La resposta rau en la llei 18/2013 per a la regulació de la tauromàquia com a patrimoni cultural, amb la qual no van poder culminar l’objectiu perseguit Ara, volen dotar-se d’un nou instrument (toros = a patrimonio cultural inmaterial” i “fiesta nacional”) per aixecar-ne l’abolició aprovada pel Parlament de Catalunya, bo i dissenyant una nova via per protegir la tauromàquia i reincorporar-la a Catalunya. Perquè el projecte de llei obligaria a tots els territoris a protegir un bé immaterial encara que aquest fos aliè a la seva cultura pròpia. 
Certament, amb la presentació per part els republicans d’una esmena a la totalitat, que serà debatuda dijous vinent, no n’hi haurà per aturar-ho. Però no els ho posarem fàcil. 
Altrament, la societat catalana s’hi resistirà i les nostres institucions, també. En aquest sentit, la feina feta pel Parlament no ha estat baldera. Han estat abolits i la pretensió de reconèixer els toros com a patrimoni cultural per part del govern espanyol (fins ara, si més no) ha tingut contestació arreu del món: més de cent organitzacions de protecció animal de 29 Estats i centenars de milers de ciutadans de més de 135 països, d’entre els quals noms tan significats com l’activista naturalista Premi Príncep d’Astúries Jane Godall o el Premi Nobel de Literatura J.M. Coetzee. 
L’alarma, tanmateix, ha tornat a sonar. I encara de manera més forta arran de la no incorporació per part del PSOE de les curses de braus en una iniciativa parlamentària discutida fa poques setmanes que pretenia regular la protecció dels animals en festes i espectacles públics. Per al PSOE, en les curses de braus no es maltracten els animals!
En lloc de garantir el finançament de les CCAA per tal que puguin protegir i difondre els béns culturals, el PP prioritza la croada de l’espanyolització, de la intensificació de la “cultura nacional espanyola”.
Atenció al que passi dijous!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut