Us reprodueixo un article escrit amb Helena Moliné i Rodes per a l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta al novembre del 2009 sobre el Festival de Tardor de Catalunya.
A Girona i a Salt, la tardor és l’estació teatral per excel•lència, fruit del Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya, que no ha deixat de créixer des del seu naixement el 1992.
Els primers anys del Festival poc tenien a veure amb el format que coneixem ara, ja que només acollia un màxim de vuit espectacles, tots catalans. Des del 1996, però, s’inicia la vocació internacional i passa a anomenar-se Festival Internacional de Teatre. A més, a partir del 2001, arriben les coproduccions i l’oferta escènica s’amplia a la música i a la dansa. I, finalment, el 2005, amb la signatura d’un conveni amb la Generalitat de Catalunya que el reconeix com a Festival d’Arts Escèniques, es produeix el gir definitiu i esdevé Festival de Tardor de Catalunya. De tal manera que, actualment, l’organització va a càrrec dels ajuntaments de Girona i de Salt, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i de Bitò Produccions, que (amb Salvador Sunyer al capdavant) produeix i gestiona el Festival des de la primera edició.
La gran diferència amb molts altres festivals rau en la seva fórmula, ja que la seva titularitat és pública (Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Salt) amb una significativa i imprescindible aportació econòmica privada.
Al llarg dels anys, el Temporada Alta ha aconseguit situar Girona en un bon lloc en el mapa de grans festivals i és una bona carta de presentació per als ajuntaments de Salt i Girona. La gran qualitat en les arts escèniques i en totes les activitats paral•leles com ara els cicles de cinema, els cursos, work in progress o les arts multimèdia, en són alguns dels motius. I, en aquest sentit, cal destacar els grans noms de les companyies i dels artistes que vénen d’arreu del món. Alguns dels quals, fins i tot, hi estrenen els seus espectacles. Així, doncs, el Festival és, simultàniament, una porta d’entrada per a espectacles de fora de Catalunya i un espai per a joves artistes, tot esdevenint un motor per a la creació teatral al nostre país.
El públic hi pot trobar una oferta de qualitat i força variada. I, de fet, el número d’espectadors ha anat creixent any rere any. En concret, aquesta divuitena edició (que es perllonga des de l’1 d’octubre fins a l’11 de desembre), compta amb més de setanta espectacles de 16 països diferents. Entre els quals, per exemple, hi trobem Peter Brook, Daniel Veronese, Marta Carrasco i Sergi Belbel.
Un any més, el teatre fa tardor a Girona i a Salt.
Article escrit amb l’Helena Moliné i Rodes per a l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta el novembre del 2009
[soliloquy id=”226014″]