Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025
Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025

50 ANYS DELS BEATLES A ALEMANYA

|

- Publicitat -

La ciutat d’Hamburg celebra aquests dies el 50è aniversari de l’arribada dels Beatles amb tot un seguit d’actes i concerts en record de la banda més important de la història de la música rock. Actuacions diverses, exposicions, visites guiades i una programación especial al museu Beatles de la ciutat esperen els milers de fans de tot el món que tenen previst passar per la ciutat alemanya.

Publicitat

Fins a 5 vegades van visitar els Beatles Hamburg entre l’agost del 1960 i desembre del 1962. Allan Williams, el seu primer manager, els va portar per primer cop al Club Indra, propietat de Bruno Koschmeider, a on van ser el grup resident entre el 17 d’agost i el 16 d’octubre de 1960. El club estava al districte vermell de la ciutat marinera d’Hamburg i els problemes d’ordre públic eren habituals. Quan l’Indra va ser tancat per la policia, el grup passa a tocar a un nou local, també propietat de Koschmeider, anomenat Kaiserkeller. El desembre d’aquell 1960 els Beatles són expulsats d’Alemanya quan es descobreix que George Harrison era menor d’edat i, segons les lleis, no podia treballar al país.

Els Beatles tornarien a la ciutat l’abril del 1961 per a una nova estada de 3 mesos. Hamburg els oferia la possibilitat de tenir una llarga temporada d’actuacions regulars i un sou (no molt elevat, però un sou al cap i a la fi). A més el seu prestigi augmentava a Liverpool pel fet d’anar a tocar a un país estranger. Hi tornarien una tercera vegada el gener del 1962 per a inaugurar l’Star Club, que també els acolliria, de manera exclusiva, en les seves altres visites el novembre i el desembre d’aquell any. Precisament una d’aquell actuacions a les acaballes de l’any 62 va ser enregistrada i editada i és avui dia una de les gravacions ‘pirates’ més conegudes dels Beatles, “Live At The Star Club”.

La ciutat alemanya va ser la veritable escola de formació dels Beatles. Les llarges sessions a l’escenari els van donar la consistència que no els havien donat les esporàdiques actuacions en directe als inicis de la seva carrera a Liverpool. En els diferents clubs a on van actuar ho feien 7 dies a la setmana més de 10 hores al dia. De fet no es tractava tant de fer música rock, feien música ambient i acompanyaven algun streeptease.

A Hamburg van conèixer molta gent: Astrid Kirchherr, que va inventar el famós pentinat beatle; Klaus Voorman, músic i dissenyador d’algunes portades; Toni Sheridan, amb qui enregistrarien un primerenc disc com músic d’acompanyament: Ringo Starr, que també tocava a la ciutat i que més tard s’incorporaria als Beatles. A Hamburg també moriria Stuart Sutcliffe, membre originari del grup.

La importància de la ciutat i els amics que allà hi tenien quedaria palesa quan els Beatles inclourien, per voluntat pròpia, un concert a Hamburg durant la seva gira del 1966.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut