La presó del Vicepresident Oriol Junqueras i dels consellers de Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Carles Mundó i Meritxell Borràs indica que el Regne d’Espanya està disposat a tot per imposar-nos la seva voluntat. Tot i així s’ha vist obligat a convocar eleccions per al 21 de desembre per dues raons: a) no provocar una alta resistència a la suspensió de l’autonomia; b) mantenir les formes civilitzades davant la comunitat internacional. L’ofensiva penal vaticina que els partits constitucionalistes faran tot el que calgui per guanyar a les urnes, tan si és legal com si és il·legal. Només una campanya èpica amb una mobilització popular tan important com la campanya del referèndum podrà guanyar-los. Només una candidatura unitària pot fer que desenes de milers de militants organitzin actes, muntin parades, reparteixin fulletons, siguin actius a les xarxes socials, enganxin cartells.
Unes eleccions convocades pel President Mariano Rajoy, usurpant el poder atorgat pel poble català al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, no poden ser unes eleccions normals, «com sempre». Només hi podem participar com a via per guanyar la llibertat dels presos i exiliats polítics i per recuperar les institucions catalanes. No hi poden participar els partits polítics com si no fossin unes eleccions il·legals per dirimir la seva quota de representació popular. Per aquesta raó el primer compromís d’una Candidatura Unitària ha de ser convocar unes eleccions d’acord amb la legalitat catalana en el període més breu possible. D’aquí a uns mesos, restablerta la normalitat política, els partits retornaran, legítimament, a la confrontació ideològica i programàtica que els és pròpia. De cara al 21 de desembre la unitat de tots els defensors de la República Catalana en una candidatura és la manera més segura de vèncer la tremebunda campanya electoral que faran els partits constitucionalistes.
La unitat dels defensors de la República Catalana s’ha de centrar en punts molt concrets. Podrien ésser aquests:
1) Exigència de la llibertat presos i exiliats polítics, mitjançant la retirada de totes les querelles presentades pel Fiscal General de l'Estat contra ells, contra més de 700 batlles, contra els 14 alts càrrecs detinguts el 20 de setembre
2) Retorn a la normalitat del Parlament i del Govern català amb l’anul·lació de la intervenció del Govern espanyol feta a l'empara de l'article 155 de la C.E.
3) Confirmació de la validesa del referèndum del referèndum d’autodeterminació de l'u d'octubre, però manifestant la disposició a celebrar-ne un de nou pactat amb l'Estat espanyol per respecte als ciutadans de Catalunya que no hi van participar per falta de garanties, causades per les amenaces i persecució que l’Estat espanyol.
4) Activació pel Parlament de la fase de participativa del Procés Constituent previst a la Llei de Transitorietat Jurídica i fundacional de la nova república, amb la creació del Fòrum Social Constituent i el Consell Assessor format per experts acadèmics per debatre els grans eixos polítics, econòmics, socials, culturals i mediambientals de Catalunya.
5) Compromís del President de la Generalitat elegit en aquestes eleccions anòmales de convocar de noves eleccions fetes d'acord amb la legalitat catalana en els sis mesos del Procés Constituent, previstos a la Llei de Transitorietat.
Aquesta candidatura permetria aplegar a les persones d’Òmnium, l’ANC, elc CDR, PDCAT, ERC, CUP i tants d’altres que hem treballat junts, sense tensions, per fer possible el gran èxit del referèndum de l’u d’octubre. Només una campanya militant d’aquesta naturalesa podrà enfrontar-se al desplegament sense precedents de propaganda, manipulació informativa, desqualificacions i insults, d'ús de les clavegueres de l'Estat que faran els partits constitucionalistes. Repetiran, corregit i augmentat, el que van fer a les eleccions plebiscitàries de fa dos anys: registres policials a seus de partits polítics independentistes, presència constant dels líders de Ciutadans, del PP i del PSC-PSOE a les televisions de Madrid, cartes a pensionistes advertint-los que les seves pensions estaven en perill, advertència dels principals bancs espanyols i catalans sobre un possible «corralito» i sobre el crèdit, entre moltes d'altres. Ara serà molt pitjor. Ja tenen els números fets: necessiten incrementar en 200.000 els vots constitucionalistes i faran tot el possible per tal que el mes de desembre la participació assoleixi el 80%.
El 27 de setembre de fa dos anys «Junts pel Si» i la CUP van guanyar amb una participació del 75%, la més alta de totes les eleccions catalanes. Ara podem tornar a vèncer.
Però la campanya heroica que necessitem no la poden fer els partits polítics independentistes per separat, havent de marcar espai per diferenciar-se els uns dels altres. Els retrets inevitables desmoralitzaran la militància sobiranista que no està afiliada a cap partit. De la mateixa manera seguiran els esquemes de la mercadotècnia tradicional, un camp en el qual no podran superar els pressupostos i les agències de publicitat dels partits del règim, ni l’hostilitat dels mitjans de comunicació espanyols. Les campanyes per separat dels partits apareixeran deslluïdes, tristes i sense ressò mediàtic, sense l’escalf de la militància de la gent no afiliada.
Només una mobilització general del moviment per la República, que combini la solidaritat amb els presos amb la campanya electoral, podrà mobilitzar més gent i celebrar el Nadal amb la victòria. Les eleccions de desembre seran un plebiscit. Per un costat una oligarquia espanyola de tradició autoritària, de cobdícia extractiva i moral corrupte, per l’altre la democràcia d’un poble mobilitzat que pacíficament defensa els seus drets inalienables com a nació. Per un costat el règim del 78, hereu del franquisme, disposat a tot per conservar el poder, fins i tot a criminalitzar els resultats de les eleccions de 2015, criminalització que és l’origen dels empresonaments d’aquests dies. Per l’altra costat la majoria del poble català que ha portat a terme el moviment democràtic i pacífic més extraordinari de tot Europa per aconseguir un futur per a les noves generacions que no siguin les condicions precàries de treball, els sous baixos, les retallades de l’Estat del Benestar, la degradació mediambiental, el retrocés cultural, la residualització de la llengua catalana, etc.
Al costat dels plantejaments generals una candidatura unitària té unes concrecions que cal estudiar: si una agrupació d’electors que necessita recollir unes 60.000 signatures, o bé una coalició de partits; la confecció de les llistes de candidats i els equilibris entre orientacions ideològique, la possibilitat que la Junta Electoral impugni algunes candidatures, les responsabilitats a assumir als comitès de campanya, els pressupostos i les aportacions d’entitasts i partits, els espais obligatoris a les televisions i ràdios públiques, la participació en els debats de ràdio i televisió, etc. etc.
Tots aquests aspectes no són menors, sinó tot el contrari. Però, si hi ha la coincidència fonamental de la necessitat de guanyar als partits constitucionalistes, totes aquestes qüestions són sempre solubles amb la bona voluntat que hem demostrat en les terribles dificultats que hem hagut de viure. La unitat ens portarà a la victòria.