Per què en les tertúlies de ràdio i TV, de casa nostra, no es parla ni es comenta, gairebé res, del que està passant a l'Estat francès -també a Bèlgica- en relació amb la qüestió social, la precarietat laboral i les injustícies socials ?
Cal tenir molt present que la qüestió social europea es juga, en gran part, a l'Estat francès. Si s'aprova la reforma laboral regressiva del govern francès “le nouveau Code du Travail”, sobretot en relació amb l’article 2 d’aquest llei; la qual es vol carregar, de manera antidemocràtica, el dret democràtic i social a la negociació col•lectiva, la gran majoria de catalans també serem víctimes d’una precarietat sociolaboral brutal, mai vista al vell continent des del 1945. Per altra banda, en aquest complicat i tumultuós 2016, el continent Europeu, particularment la UE, passa per una etapa molt convulsa i complicada. Tenim davant nostre un escenari polític i econòmic europeu molt complex : un referèndum del Brèxit a la Gran Bretanya, el proper 23 de juny, que pot crear més inestabilitat a la UE; una situació d’inflamació social –de veritable lluita de classes del segle XXI – a l’Estat francès que pot provocar problemes molt greus per a la celebració de l’Eurocopa de futbol; una situació d’ingovernabilitat, gairebé permanent, a l’Estat espanyol, amb un dèficit públic, i privat, de xifres astronòmiques. A tot això cal afegir-hi els problemes d’Alemanya, d’Àustria de Grècia, dels refugiats, la vidriosa qüestió de la immigració malgirbada, una crisi econòmica i financera que no s’acaba mai. A més, cal no oblidar-ho, els problemes de l’encaix de les nacions sense estat ( el que jo anomeno la descolonització interna de la UE) com per exemple Catalunya i Escòcia, que volen ser lliures i sobiranes, però dintre de la interdependència europea, atès que són nacions històriques profundament europeistes.
Davant d’aquest panorama tan interessant i, alhora, tan enrevessat, caldria que els mitjans de comunicació catalans fossin més lliures i crítics i fessin referència a totes aquestes qüestions socials i nacionalitàries, que tenen una afectació molt important en la vida quotidiana del 100% dels catalans.