Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

L’agència de la Natura i el despotisme ambiental

|

- Publicitat -

Tot pel territori però sense el territori. Sectors agraris, col•legis professionals vinculats al sector agrari, alcaldes i consells comarcals critiquen  que la llei de l’Agencia de la Natura els ha menystingut i que no s’ha dut a terme un veritable procés participatiu que hagi escoltat el territori, les seves necessitats i coneixements com a gestors reals del territori i generadors de serveis ambientals.

Publicitat

El barcelonacentrisme a l’hora de la presa de decisions que afecten el territori és un clàssic i l’Agència de la Natura no és una excepció. De fet en una entrevista a Meteomauri,  d’aquest dilluns, el conseller de Territori i Sotenibilitat, Damià Calvet, ha reconegut que l’Agència és una “vella aspiració de les polítiques ambientals del país i del sector de la protecció del medi natural i la preservació de la biodiversitat” i ha afegit que l’Agència de la  Natura serà una eina per millorar les polítiques de conservació,  d’ús social del medi natural i de preservació de la biodiversitat “en benefici, sobretot, del territori i la gent que hi viu”, però atesa la reacció en contra l’Agència per part del territori, cal concloure que alguna cosa no s’ha fet bé i que la llei s’ha de reconsiderar.

Sobta que la proposició de llei obviï la necessitat de sostenir la població rural i les activitats agràries que desenvolupen silvicultors, ramaders, pagesos i empreses de serveis vinculades al medi natural,  per assegurar la conservació dels agrosistemes i la biodiversitat associada. Una verdadera política incentivadora de la biodiversitat hauria d’incloure una metodologia i indicadors que avaluïn els serveis i beneficis ambientals dels espais agraris fruit del treball ancestral d’homes i dones del territori. Mesurar per poder valorar el pagament d’aquest serveis vers tota la societat, sigui rural o urbana. Mesurar per valorar i avançar en la reconnexió rural-urbana.

Una de les moltes lliçons del COV19 és la necessitat de sobirania (política, alimentària, bioenergètica, sanitària, etc.) i que la sobirania és clau per tenir i ser un país més resilient enfront els reptes com el canvi climàtic, les pandemies presents i futures i les desigualtats socials. El món rural i les activitats agràries que s’hi desenvolupen són indispensables  per tenir un país més resilient i menystenir-lo no és una bona formula per avançar en la conservació de la biodiversitat, que és un factor clau de resiliència.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut