6.- Pàgina 32 “Tenint en compte que el nostre adversari és un membre homologat del club dels estats, si volem que la comunitat internacional es plantegi seriosament el cas català hem d’obtenir majories clares en eleccions convencionals, on participen tant els del ‘sí’ com els del ‘no’. Sense això, els estats ni tan sols obriran la carpeta catalana”.
Pàgina 54: “La UE no es plantejarà seriosament el cas català si no hi ha, com a primera condició, majories clares i sostingudes en el temps”. Aleshores, per què es va reclamar la DUI fins el dia 27 d’octubre?
Les declaracions públiques prèvies dels líders d’ERC en aquell moment eren molt diferents d’aquestes reflexions d’ara. A què es deu aquesta contradicció? És conseqüència d’un aprenentatge posterior? En aquest cas, vist que no s’han succeït fets nous que alterin aquestes circumstàncies, com és que no ho havien après abans, que és quan tocava tenir ben present aquest criteri?
Quan es superi aquest 50%, què es farà per obrir la carpeta catalana? Sembla remot pensar que s’obrirà automàticament només pel fet de superar aquest llindar. S’han obtingut algunes garanties que això serà així? De nou, la realpolitik fa pensar que superar el 50% a unes eleccions no obrirà la carpeta catalana, sinó que el que ho farà és mes aviat un col·lapse monumental que afecti l’estabilitat de l’Estat i del sud d’Europa.
7.-Pàgina 35: “Imposar-se contra l’Estat ja era un repte, però fer-ho amb una massa social mobilitzada en contra dins mateix de Catalunya era un escenari que cap dels actors no havíem previst prou”.
Com pot ser que no s’hagués previst prou? Per si no hagués estat prou dit prèviament al referèndum, el dia 8 hi va haver una mobilització molt important dels contraris a la independència, amb la participació de polítics en actiu del PSOE a Vox. Com es pot dir que això no se sabia abans de la DUI?
8.- Pàgina 33: “Per aconseguir aquesta majoria social imbatible capaç de desbordar l’Estat, és imprescindible no només mobilitzar i seduir una majoria social, sinó minimitzar les reaccions hostils dins de Catalunya”.
Si els contraris a la independència guanyen justament si s’evita el recurs a una solució democràtica, quins incentius tenen per voler un referèndum? És, potser, l’única manera, que els contraris també visquin la situació de no normalitat que viu l’independentisme a diari? Amb la via del diàleg sense confrontació, pot estar-se donant una situació de normalitat als contraris que els incentiva a mantenir les seves reaccions hostils i, en conseqüència, la seva capacitat de bloqueig, perquè així guanyen la partida ja d’entrada.
9.- Pàgina 33: “Per aconseguir aquesta majoria social imbatible capaç de desbordar l’Estat, és imprescindible no només mobilitzar i seduir una majoria social, sinó aconseguir minimitzar les reaccions hostils dins de Catalunya. No és una qüestió menor. La República és per a tothom i al servei de tothom. Òbviament, no podrem evitar que hi hagi un percentatge de la població estructuralment contrari a la independència, però sí que podem i hem d’aconseguir una gran majoria dels contraris reconeguin la legitimitat de la majoria i no s’hi oposin.
La República, per definició, és efectivament un projecte que beneficia tothom, independentment de la seva manera de pensar. És per definició un projecte totalment inclusiu, més enllà del vot de cadascú. Mai no s’ha plantejat com un projecte excloent. Per tant, si discursivament es vincula “República” amb possible fractura i divisió, l’independentisme accepta l’esmena a la totalitat que l’espanyolisme en fa del concepte. Es dona espai a la idea tergiversada de República que l’espanyolisme posa en boca nostra. No hi hem de caure. Així doncs, la República és ja ara un projecte per a tothom, que beneficia a tothom, independentment de quin suport tingui ara mateix en determinades zones del país. Per què des de l’independentisme es fan discursos que poden posar-ho en dubte?
10.- Pàgina 37: “O l’independentisme és capaç d’incrementar la presència en aquestes ciutat o serà molt difícil guanyar el pols a l’Estat”.
Novament és una afirmació que, no obstant, es coneixia abans del 27 de desembre, quan es reclamava fer la DUI. Si és difícil guanyar el pols amb l’Estat sense augmentar el pes en aquestes ciutats, si l’octubre del 2017 el pes en aquelles ciutats era el mateix o inferior que ara, i això ho sabia tothom perfectament, per què en aquell moment es va defensar fer la DUI sí o sí?
Si s’han adonat ara que sense aquelles ciutats no es podia fer la independència, potser aleshores és que han arribat a aquestes conclusions tard, fora de temps. Era abans de defensar la DUI quan calia tenir en compte quins són els factors necessaris per fer que una DUI tingui èxit.
Si els líders d’ERC creuen efectivament que no vam guanyar, que l’octubre del 2017 va ser més una derrota que no pas una victòria, els factors que ens hi han dut els haurien d’haver tingut en compte abans d’emprendre la batalla -i així evitar el que ells consideren una derrota- i no forçar una guerra que segons ells no es podia guanyar. Les derrotes s’han d’evitar abans, no quan ja és massa tard.
25 Preguntes als autors de “HO TORNAREM A FER (I COM HO FAREM)” (1)