Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Lorca era fan de les muralles de Tarragona, els castellers i Poblet

Ho recull una entrevista publicada al 'Diari de Tarragona' el novembre del 1935 i no inclosa en l'obra completa del poeta

|

- Publicitat -

Federico García Lorca va mostrar el seu interès per la muralla romana tarragonina, els Xiquets de Tarragona, la festa major de Santa Tecla i el Monestir de Poblet. Així ho recull una entrevista publicada el 15 de novembre del 1935 al Diari de Tarragona, no inclosa a l’obra completa del poeta, titulada García Lorca, Rivas Cherif i Tarragona presentada en la I Jornada Lorca a Catalunya que s’ha celebrat aquest diumenge al matí a Amposta. “És molt interessant aquesta entrevista perquè aporta noves dades sobre l’estada de Lorca el 1935 a Catalunya, la darrera aquí”, un any abans que fos assassinat, ha afirmat Víctor Fernández, periodista i expert en el poeta granadí.

Publicitat

L’interès de Federico Garcia Lorca per Tarragona i l’entorn segurament està relacionat amb l’escapada que va fer amb Salvador Dalí. Això és el que apunta l’investigador, escriptor i periodista especialitzat amb el poeta i dramaturg de la Generació del 27, Víctor Fernández, que ha estat un dels principals ponents de la I Jornada Lorca a Catalunya.

“El motiva que feia set anys que no s’havien vist – pel distanciament provocat per Gala- i l’anècdota és que al Liceu Club l’estaven esperant per a una xerrada i després d’una hora Rivas Cherif la va haver de suspendre perquè havia marxat a Tarragona amb Dalí”, ha explicat Fernández. El retrobament es data a la tardor del 1935, tot i que no se sap del cert quan va visitar les contrades tarragonines.

L’entrevista es va publicar el 15 de novembre i s’emmarca en la darrera estada de Lorca a Catalunya, quan va venir a Barcelona a estrenar l’obra la Dama Boba, de Lope de Vega, representada per la “seva actriu de capçalera”, Margarita Xirgu. La publicació recull que va quedar “sobtat” per la muralla romana i li va assegurar al periodista que podria arribar a escriure un llibre només sobre aquestes ruïnes i els xiprers dels voltants. Segons Fernández, el periodista es va quedar de pedra i va escriure que “tant de bo ho fes”. “És una d’aquelles coses que feia Lorca, era molt exagerat i anunciava coses que sabia que no faria mai”, ha constatat l’expert.

En la publicació també es fa referència als Xiquets de Tarragona, al folklore de la festa major de Santa Tecla i al Monestir de Poblet. L’investigador detalla que Lorca dona a entendre que va visitar el monestir tot i que no especifica en quin moment. A la vegada, explica que el seu coneixement sobre el monestir es deu a quan feia la tesi en l’època d’estudiant. “Això no s’ho creu ningú – és conegut que no era un bon estudiant-, però és probable que hi fes una visita l’any 25 o 27”, ha precisat.

Es tracta d’una de les dues entrevistes trobades després de la publicació de l’obra Palabra de Lorca. Declaraciones y entrevistas completas, un volum que recopila totes les entrevistes i declaracions de l’erudit durant la seva curta vida pública. L’altra és una publicació francesa, segons explica Fernández.

Pel que fa a la recuperació de les restes de Lorca, l’expert apunta que a finals d’any podria haver-hi novetats per esclarir qui hi ha enterrat en el sac de restes humanes trobades l’any 1986 per uns operaris en el parc on va ser assassinat i enterrat.” Primer hem de recuperar aquestes restes humanes, que són una vergonya, i necessitem que la Junta d’Andalusia faci públic el concurs per poder participar en l’obertura d’aquesta fossa”, ha subratllat Fernández.

Homenatge de l’associació cultural Lorquianas amb continuïtat

Durant la jornada, dedicada a l’empoderament de la dona a través de la figura i l’obra de Federico García Lorca, també s’ha pronunciat una altra ponència Lorca en femenino. Las mujeres de su vida y su obra, a càrrec de l’actriu i fundadora de l’associació Lorquianas. Per Fuensanta López es tracta “d’un pas més i un homenatge”. Davant d’això, la impulsora ha assegurat que espera que sigui la primera de moltes edicions. “Volem ampliar-ho en tot un cap de setmana per gaudir de Lorca i d’aquesta terra”, ha clos.

A més, paral·lelament s’han organitzat altres actes com el Requiem por Federico, un vermut amb poemes de Pablo Neruda, Miguel Hernández i Antonio Machado, entre d’altres. I també s’ha programat un recital teatralitzat i un taller de cant per a aquest diumenge a la tarda.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut