Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Testaments musicals

|

- Publicitat -

El rock lloa els seus morts, els projecta a la categoria de mites i els fans els honoren amb devoció religiosa. Jim Morrison, John Lennon o Janis Jopli, per citar alguns noms, ocupen un lloc de privilegi als altars del rock. També, oportunament, els músics caiguts han patit el salvatge espoli de les discogràfiques. En alguns casos, com el de Jimi Hendrix, amb més discografia pòstuma que discos va editar en vida.

Publicitat

Hi ha casos, però, en què mites del rock van dedicar els seus darrers esforços, coneixedors de la seva mort imminent, a enllestir un darrer treball discogràfic que quedés com a testament musical.

Freddy Mercury, George Harrison, Warren Zevon, Johnny Cash, David Bowie i Leonard Cohen són els noms que l’escriptor i assagista barceloní Alberto Manzano ha triat per a analitzar els discos pòstums que van deixar. La bibliografia musical de Manzano és imprescindible pels amants i seguidors de la literatura musical, en especial els llibres dedicats al seu amic Leonard Cohen, però també les seves obres sobre Jackson Brown, Neil Young, Lou Reed o Bob Dylan.

A El rock de la muerte (Libros Cúpula), Alberto Manzano analitza els darrers discos d’aquells mites. Són discos com Made In Heaven (Mercuri), Brainwashed (Harrison) o The Next Day (Bowie) en els quals els seus autors van estar treballant fins al darrer moment de la seva vida.

Tots ells eren conscients de la seva “imminent partença d’aquest món després de ser diagnosticats d’una malaltia terminal”. Uns discos pòstums que volien com a llegat per als seus seguidors.

Vides i estils musicals ben diferents

Els sis protagonistes van tenir trajectòries musicals ben diferenciades i uns estils musicals també diferents, però tots ells són imprescindibles per a entendre la història de la música rock i la seva rellevància. Els seus discos, tot i ser creats en moments difícils, mostren unes extraordinàries capacitats musicals i s’han convertit en peces clau de les respectives discografies.

Alberto Manzano és un magnífic escriptor i ens ofereix una precisa anàlisi de les carreres musicals dels protagonistes abans d’arribar als darrers temps de les seves biografies. En el cas de Freddie Mercury i George Harrison les seves trajectòries amb Queen i els Beatles, o en el cas de Johhny Cash, la seva importància cabdal en aquest invent tan meravellós que va ser el rock and roll. Tots ells amb els seus èxits i fracassos, la seva vida d’estrelles de la música, la seva interioritat espiritual i les seves contradiccions. Però tots ells tenen en comú ser uns personatges imprescindibles i essencials al món de la música. Sabedors que després de la mort… queda la música.

El rock de la muerte. Los discos póstumos como legado musical de grandes artistas. Alberto Manzano. Libros Cúpula. Barcelona, 2022. 304 pàgines. 23,50 €

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut