Cal dir d’entrada que Sobre la terra impura, la darrera novel·la del mallorquí Melcior Comes, és una de les grans obres de la literatura catalana dels darrers temps; una obra que el consolida com un dels autors referencials a casa nostra.
Foguejat a les categories dels premis literaris de diferent pelatge (el Documenta, el Ciutat de Palma, El BBVA Sant Joan, el Josep Pla, entre altres), amb llibres notabilíssims, Comes ascendeix ara a la màxima categoria de les lletres amb una obra seductora i ambiciosa, que ens manté enganxats a la lectura des del primer moment. La prosa treballada, el llenguatge acurat, la trama intensa, l’estructura calculada, fan d’aquesta setena novel·la de Melcior Comes “un veritable festí literari”.
Diferents registres
El relat ens posa en la pell d’un escriptor mallorquí resident a Barcelona que es guanya la vida en el món de les lletres com bonament pot. Després de la mort d’una coneguda actriu, a la que havia conegut, rep l’encàrrec d’escriure la seva biografia. El retorn a Mallorca i la recerca en la vida de l’actriu no són només en benefici de la seva biografia, sinó que, poc a poc, l’escriptor s’endinsa també en el seu propi passat que el va unir, fermament, amb la família de la Dora Bonnín, i les recerques sobre la seva vida i, sobretot, sobre el passat de la seva família, dibuixaran també els perfils vitals de l’escriptor.
Després dels preàmbuls més superficials que dibuixen una Dora Bonnín coneguda per tots, l’escriptor es converteix en detectiu que, a la manera dels clàssics del gènere negre americà, s’involucra fins a convertir-se en un dels protagonistes de la història. La immersió en la història de la família, una poderosa nissaga de sabaters de fama mundial, el portarà no només a aprofundir en les trames familiars i psicològiques, sinó també en la vessant més fosca dels orígens i consolidació de l’imperi dels Verdera, que enfonsa les arrels en el franquisme més ortodox i afegeix capítols obscurs i criminals ens els anys del terror de la Transició.
Alhora, l’escriptor (que esdevé anònim fins ben entrada la novel·la), ha d’enfrontar-se també a les seves pròpies circumstàncies personals, del present (la seva vida de pare separat amb un fill i les vida amb la seva família mallorquina) i del passat (en la seva relació amb Leo Verdera, gran amic d’infantesa i en les relacions que teixirà amb la família sabatera).
Realitat ficcionada
Sobre la terra impura és una obra que es mou en diferents registres, del thriller de suspens polític i econòmic, passant per aspectes de la història més recent i moments d’introspecció emocional, d’anàlisi de les relacions familiars i de parella, i les dosis justes de sexe (i de relació amb el sexe). Aquesta és una novel·la plural i plurals són les diferents mirades que els protagonistes ens ofereixen.
Passat i present, realitat i ficció, s’entrellacen i es fan més denses a mida que avança la narració, amb tocs negres i d’altres d’humor àcid. La trama, complexa, es ramifica pàgina a pàgina, per a tornar a confluir a la part final, on totes les peces encaixen. Tot és el que és, però res no és el que sembla, i la vida d’en Tom, que no deixa de ser la d’un escriptor forçat a la pluriocupació per a sobreviure, es mou al ritme que li marquen els esdeveniments. La seva petita i insignificant existència no pot res en un món que no és el seu i que té les seves pròpies regles.
Ficció o realitat? Melcior Comes ha fet un retrat d’una determinada classe social del poder mallorquí, alhora que també fa un retrat d’una Transició que no va ser tant idíl·lica com la dibuixa la història oficial. I a partir d’aquí recrea, novel·la la història, que podem considerar real o inventada; o, més aviat, haurem de resseguir quines parts són reals i quines inventades, quines es basen en fets i personatges reals i quines són pura ficció literària en aquest text que es mou, per dir-ho amb les pròpies paraules de Comes, “entre Baltasar Porcel i Aaron Sorkin”; una narració d’alta qualitat literària que té també un deute amb el llenguatge audiovisual.
Sobre la terra impura és una novel·la d’obligada lectura per als sibarites de la literatura