Records del futur és la nova novel·la de l’escriptora nord-americana Siri Hustvedt, que ja es pot trobar a les llibreries catalanes en un volum que arriba de la mà d’Edicions 62 en traducció de Ferran Ràfols.
El llibre esdevé una mena de memòries en clau de ficció que ens situen a Nova York a, finals dels anys setanta, quan una jove aspirant a escriptora de Minnesota arriba a la gran ciutat, sola i sense ni cinc, i s’obsedeix amb l’estrany comportament d’una veïna, la Lucy Brite, de qui sent unes converses cada cop més misterioses, íntimes i sinistres. La jove decideix escriure un quadern sobre el que succeeix al pis del costat i sobre les moltes altres experiències que li ofereix el seu nou dia a dia. Fins que una nit, la veïna irromp al seu apartament en una missió de rescat.
Quaranta anys després, aquelles notes gairebé oblidades serveixen de punt de partida a la protagonista, una escriptora ja veterana, per establir un pont entre el present i el passat que dialoga amb les diferents persones que ha estat al llarg de les dècades, i per constatar com els records han modelat la dona que és ara.
Records del futur es presenta com “un relat feminista provocador, intrigant i molt enginyós”, que conté alguns dels temes que han convertit Siri Hustvedt en una de les autores contemporànies més celebrades: la memòria, el patriarcat, la subtil frontera entre lucidesa i bogeria o la dependència dels impulsos primaris com el sexe, l’amor o la ràbia.
El llibre, editat als Estats Units per Simon & Schuster, ha estat ben acollit per la prensa anglosaxona, del Washington Post al Time Literary Supplement, i el Premi Nobel John Maxwell Coetzee n’ha dit que és “una comèdia filosòfica molt profunda”.
Records del futur. Siri Hustvedt. Traducció de Ferran Ràfols, Edicions 62. Barcelona, 2019. 408 pàgines, 21,00 €