Jean-Paul Sartre va dir que al darrere dels personatges de la novel·la La conspiració de Paul Nizan s’hi trobava “la personalitat amarga i ombrívola” de l’escriptor francès. Nizan (1905-1940) va ser una referència en cercles intel·lectuals francesos a la dècada dels anys trenta del segle XX amb una obra filosòfica i literària que inclou novel·les, assaigs i articles periodístics. Les seves idees polítiques radicals i el seu compromís amb el comunisme el va portar a abandonar el Partit Comunista Francès arran del pacte germano-soviètic l’any 1939. Entre les seves obres més destacades hi trobem Aden, Arabie (1931), Les chiens de garde (1932) i La conspiración, que ara recupera l’Editorial Montesinos, de Vilassar de Mar, amb traducció al castellà de Josep R. Macau.
Idealisme i revolució
La conspiració és una obra emblemàtica de la literatura francesa del segle XX. Publicat originalment el 1938, la novel·la narra la història d’un grup de joves idealistes que es veuen envoltats en una conspiració política contra el règim francès. Els joves procedents de l’alta burgesia parisenca, adinerada i culta canalitzen els seus anhels revolucionaris a través de la revista Guerra Civil, que té un cert èxit. Però el seu compromís conviu amb la tradició familiar i social del grup, i d’altres interessos particulars i morals de cadascun d’ells. En el tens ambient social, polític i policial de l’època es veuran arrossegats a un ambient de lluites i conspiracions, traïcions i desercions i la dramàtica mort d’un d’ells.
Nizan escriu un relat políticament intens, amb el bell rerefons de la ciutat de París i els barris on viuen els diferents estrats socials. Reflexiona sobre què significa el compromís revolucionari i s’enfronta a la difícil realitat que la lluita pel poder polític sovint implica la utilització de mitjans violents. La novel·la és una combinació de narrativa i assaig, en què l’autor utilitza la veu del narrador per reflexionar sobre qüestions polítiques i filosòfiques més àmplies.
La conspiració és un retrat magistral sobre la tensió entre l’idealisme i la realitat política, així com la complexitat i l’ambigüitat dels moviments revolucionaris, i com els sentiments d’alienació, de desil·lusió i de traïció que condicionen aquells joves aspirants a revolucionaris.
Com a colofó de la novel·la s’inclou un text en forma de carta que Walter Benjamin va adreçar a Max Horkheimer en què reflexiona sobre aquest llibre.
La conspiración. Paul Nizan. Traducció al castellà de Josep R. Macau. Editorial Montesinos. Vilassar de Dalt. 264 pàgines. 18,00 €