Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

Reflexions sobre el futur

|

- Publicitat -

El metge i investigador Oriol Mitjà (Arenys de Munt, 1980) va ser una de les cares més habituals als mitjans de comunicació durant la pandèmia generada pels virus per la covid-19. Empàtic i clar en la seva anàlisi, ha estat un dels investigadors en la recerca contra la malaltia. Després d’aquells dos anys intensos, Mitjà va retornar a Papua Nova Guinea, on fa més d’una dècada que lluita contra les malalties dels pobres.

Publicitat

Aquest retorn a l’illa d’Oceania, a la seva “petita cabana al peu d’un penya-segat”, li ha permès reflexionar d’una manera assossegada sobre els reptes de futur que ens esperen com a col·lectivitat.

Canviar per preparar el futur

El món que ens espera és, d’una banda, el relat del seu retorn Papua, un recorregut per les seves terres i la seva gent mentre va reflexionant “sobre què podem canviar a la vida quotidiana per preparar el futur, per fer front a pandèmies i crisis”, va explicar l’investigador en la presentació del llibre, per a qui “la crisi pandèmica va de bracet de la crisi climàtica i superen les crisis locals menors”. Les deu parts del llibre es clouen cada una amb una petita reflexió al voltant de temes que poden anar de la “solidaritat i la compassió” a la reflexió sobre els sistemes sanitaris, sempre amb la claredat d’idees i d’expressió que caracteritza Mitjà.

Per a Oriol Mitjà, la pandèmia va comportar “canvis sociològics i estructurals” a banda dels purament mèdics. “Grans catàstrofes generen grans canvis”, com va succeir amb la pesta, per exemple. A banda  de canvis socials com el teletreball o la telemedicina Oriol Mitjà creu que “durant la pandèmia s’han despullat moltes vergonyes: l’empresari que s’enriqueix, el jove que creu que ha perdut dos anys sense veure que han mort persones, el científic que dona més importància al seu prestigi que a la utilitat de les seves aportacions…”.

La realitat social i cultural de Papua Nova Guinea porta Oriol Mitjà a reflexionar sobre aspectes com els multilateralismes dels que “tothom s’omple la boca, però que no se soluciona”; o com es relacionen els països pobres amb els rics. Les vacunes als països pobres (on les vacunes de la covid han arribat a “menys d’un 10%”) no arriben “per un tema de mercat. No tenen diners per comprar. Les empreses farmacèutiques treballen per diners, i els països rics fan pressió perquè els prioritzin a ells”.

“Ens hem de preparar

Sobre el futur, Oriol Mitjà creu que “ens hem de preparar. És el millor que podem fer”. Les malalties infeccioses s’acceleraran en les dècades vinents. “El perill ve del fet que són infeccions d’origen animal per a les quals no tenim immunitat protectora heretada dels nostres ancestres”. I fa un crit d’alerta sobre la sobrepoblació, l’augment dels viatges internacionals, l’ús indiscriminat d’antibiòtics, el bioterrorisme, els moviments antivacunes i la pobresa”.

El món que ens espera. Oriol Mitjà. Columna Edicions. Barcelona, 2022. 272 pàgines. 18,90 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut