Situa Enric Sòria l’Enric Balaguer (El Castell de Guadalest, 1595) , al pròleg d’aquest llibre, en l’estirp dels assagistes que conjuguen “el raonament amb la vida efectivament viscuda”, en la millor tradició iniciada per Montaigne. A Punts de fuga, Balaguer aplega vint-i-un textos que giren al voltant dels llibres, les obres plàstiques, les idees o l’escriptura, però també sobre temes més contemporanis i actuals com la postveritat, les xarxes socials o les fake news. Observador atent i analític del nostre present, Enric Balaguer incideix en la “substitució de la realitat per allò que ens ajuda a pensar que som el que voldríem” o com la informació viral i les fake news són “un producte dins una dinàmica de difusió interessada (com més clics, més ingressos)”. Evidentment, davant de fenòmens mediàtics a nivell mundial com l’Ecce Homo de Borja, el professor Balaguer reivindica el plaer de la lectura o l’escriptura, i com les humanitats, avui tant menystingudes, “tenen el potencial de fer-nos éssers més complets, sense dubte!, més savis”.
Els articles d’Enric Balaguer tenen la virtut de ser un punt de partida per la pròpia reflexió. És “incitador”, per dir-ho en paraules d’Enric Sòria; i com l’autor mateix diu, l’assaig “més que adoctrinar, busca despertar idees”. Per fer-ho, s’acompanya d’un bon grapat de noms que l’han ajudat a formar la seva personalitat intel·lectual, i cita Josep Pla, Vicent Andrés Estellés, Palau i Fabre al costat de Gaston Bachelard o el poeta menorquí Pons Pons i l’artista Perejaume, als quals dedica unes belles pàgines.
Punts de fuga són, en definitiva, un conjunt d’articles i anotacions que esdevenen un punt de partença per a la reflexió personal i el pensament crític i un conjunt de reflexions personals d’algú que mira el món amb interès, de les pantalles i notícies digitals a les línies d’un llibre o les pinzellades d’una obra d’art.
Punts de fuga. Pensar, crear, resistir. Enric Balaguer. Pròleg d’Enric Sòria. Lletra Impresa Edicions. Gandia, 2023. 176 pàgines. 16,50 €