La Barcelona escandinava, bàltica i russa és una guia per permet resseguir indrets i personatges de Barcelona que han tingut relació amb la part europea de Rússia, Bielorússia, Polònia, Suècia, Noruega, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Estònia, Letònia i Lituània. Al volum hi apareixen tant llocs emblemàtic i coneguts, com d’altre recons i espais més modestos i poc freqüentats.
Els primers capítols del llibre dibuixen un recorregut cronològic que arrenca amb les invasions dels visigots i arriben a la visita de papa Joan Pau II a Barcelona, l’any 1982. Una segona part del llibre se centra en aspectes més concrets i temàtics dels vessants literari, gastronòmic i cultural.
La guia ens permet resseguir, per exemple, la influència de la revolució russa a la ciutat de Barcelona entre els anys 1917 a 1939, tant a nivell polític com cultural (l’estrena de la pel·lícula d’Eisenstein El cuirassat Potemkin i d’altres fils russos o l’arribada del vaixell Zirianin l’octubre del 1936, carregat de provisions); o com va ser rebuda l’obra d’avantguarda de pintor russos, polonesos i escandinaus a la ciutat.
El llibre compleix la doble funció de guia turística i també cultural, plena de referències, d’unes terres que si bé “queden allunyades de Barcelona” van mantenir una intensa relació amb la capital catalana “gràcies a la importància que adquirí Barcelona com un dels principals centres industrial europeus”, com assenyala Joan M. Serra.