Montse Barderi ha rebut el 52è premi Prudenci Bertrana per la novel·la La memòria de l’aigua. En ella, Barderi explica la història de tres dones (àvia, mare i filla) de classe humil i totes les injustícies que els toca viure pel fet de ser dones. D’aquesta manera, Barderi ha aclarit que a la novel·la es parla de “maltractaments, la pèrdua d’una mare, el poder salvador de la literatura, la solitud i el perdó”.
Per l’escriptora, aquesta obra és una oportunitat d’explicar tot el que havien de patir les “dones que treballaven a la fàbrica i després havien d’anar a netejar escales” per complementar el seu sou i ha reivindicat la importància de fer-ho “amb la seva pròpia veu”.
De fet, Montse Barderi ha lamentat que les poques obres que expliquen “les misèries” que havien de viure les dones des de finals del segle XIX sempre havien estat escrites per dones “benestants” que intentaven imaginar-se com era la seva situació. “Les dones de classe humil no hem pogut explicar la nostra història”, ha lamentat Barderi.
L’obra transcorre entre dues poblacions fictícies. Una és Bladrà, que l’autora ha volgut inspirar-se en Sabadell però “sense donar dades, ni respectar cronologies” i l’altra és Bellparatge. De fet, en la segona és on va néixer Clemència, l’àvia de la família que acompanyarà a la seva filla Rosalia en tot el procés d’industrialització i a la Núria, la neta, en la lluita per la llibertat i la formació de les dones.
Montse Barderi és escriptora, periodista i filòsofa i esta especialitzada en estudis de gènere. Ella mateixa ha afirmat que porta “30 anys sent feminista” i fins fa ben poc la titllaven de ser “la radical i la que desentonava” per les seves reivindicacions en favor de les dones. Ara, celebra el canvi de mentalitat en la societat.
El premi Prudenci Bertrana està dotat amb 30.000 euros i el llibre ja es pot trobar a les llibreries. Aquest és el primer any que s’ha optat per publicar el llibre l’endemà de l’entrega dels premis, per tal de no fer esperar tant als lectors.
Ferran Sáez guanya el premi Carles Rahola d’assaig amb un dietari que fuig de l’actualitat
El 40è premi Carles Rahola d’assaig ha estat per Ferran Sáez i el seu dietari La vida aèria. Segons el filòsof, aquesta obra recull diversos pensaments d’entre el 2016 i el 2018. Tot i ser un dietari, Sáez ha explicat que “a vegades hi he posat la data i a vegades no”. A més, per garantir la vigència de l’obra ha evitat parlar de les notícies que passaven en aquest temps. “Més enllà de l’actualitat, hi ha la realitat”, ha afegit.
Sáez ha matisat que el nom del seu llibre “té a veure amb l’aire per la sensació d’estar flotant en un lloc que no té relació amb el món”, ja que el filòsof ha afirmat que es manté allunyat de totes les xarxes socials possibles. A més, els instruments musicals han marcat bona part de les seves obres ja que “cada una d’elles té una banda sonora”. En aquest cas, ‘La vida aèria’ està relacionada amb els instruments de vent perquè “mentre escrivia el dietari” va composar un tema per a flautes. Per això també ha volgut incloure el vent dins del títol de l’assaig.
Premis de poesia i literatura juvenil
El catedràtic de grec i llatí Ramon Cardona ha guanyat el premi Miquel de Palol de poesia amb l’obra Tocat i enfonsat. El poeta ha detallat que el poemari va sorgir arran d’unes excavacions arqueològiques que va començar en solitari en un jaciment iber del Penedès. Allà va descobrir “la solitud del bosc” i va començar a composar diferents versos que han derivat en aquest poemari.
Per la seva part, Lluís Prats ha guanyat el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil amb la novel·la Kambirí, un llibre centrat en la crisi de refugiats que viu el mediterrani. En aquest cas, Prats ha volgut enfocar el conflicte des d’una vessant més “positiva”. La història parla d’una nena que arriba òrfena a Lampedusa (Itàlia) i un dels metges que atén als immigrants decideix adoptar-la “de forma coral amb altres persones que hi ha a l’illa”.
Lildami s’emporta el 25è premi Cerverí
El grup de música urbana Lildami s’ha emportat el 25è premi Cerverí a la millor lletra de cançó per “Sempre és estiu”. Segons el líder de la banda, aquest tema parla de “la felicitat quan tot és bonic”. De fet, el cantant ha afegit que tot i que es presentin amb “una estètica dura”, la seva música “es basa en la al·legoria de les coses i els petits detalls que ens fan feliços”.
Pel que fa a la 19a edició del premi Lletra, que premia iniciatives i experiències didàctiques literàries, s’han premiat els projectes Blue Deep Rhapsody i Booktrailers.