La campanya electoral ha quedat enrere. Els pactes per a formar governs a les diferents institucions van prenent forma. En molts casos, les promeses de campanya han quedat ja en l’oblit, convençuts tots plegats cada dia més que la campanya electoral és només una mena de quinzena de carnaval de la política en la que tot s’hi val i qualsevol cosa dita, promesa o sostinguda aquells dies, no té cap importància ni, per descomptat, passarà factura als polítics i partits.
Però en les eleccions municipals es decidien les polítiques que marcaran el dia a dia de milions de catalans i aviat entrarem en la fase de la feina a fer, de la gestió política diària que tindrà repercussió sobre els ciutadans i ciutadanes, sobre la gent.
L’esquerra transformadora
L’any 2015 un grapat d’entitats polítiques que se situaven a l’esquerra transformadora van arribar a diferents governs municipals amb ànims d’aplicar el que es va anomenar polítiques de canvi. I després de les eleccions del passat mes de maig, moltes més formacions aposten per aquestes polítiques. Però el canvi no és mai fàcil i les dificultats de canviar l’statu quo, lluitar contra els interessos creats i fer-ho amb determinació són un repte gens menyspreable.
El politòleg Joan Cuevas va participar activament, com a professional, en algunes d’aquelles experiències transformadores derivades de les eleccions del 2015, i per tant, participa dels dos costats de la frontera que són la teoria i la pràctica. De tot plegat deriva aquest llibre, que porta el subtítol, explícit, de Factors d’èxit i fracàs de la política que vol canviar la societat.
Cuevas analitza aquella primera onada de canvis que va arribar a molts ajuntaments (Barcelona, Sabadell, Berga, …), en bona part per la crisi econòmica, però també perquè “les institucions públiques han deixat de prioritzar el bé comú per passar a donar joc als interessos particulars”. L’anàlisi de la qualitat democràtica i l’ètica política de la nostra societat és dramàtic., la corrupció ha estat una lacra i l’actitud general dels partís polítics ha generat una “desconfiança generalitzada”.
Gestionar el canvi i projectar-lo al futur
Ara bé, com s’ha de gestionar aquest canvi? Aquesta no és una pregunta de resposta ràpida i senzilla i Joan Cuevas hi dedica unes intenses i explícites pàgines, en les que destaca aspectes com la política participativa, l’equilibri entre ideologia i pràctica o l’ampliació de la base que dona suport a aquests canvis i que els fa inevitables.
És evident que els nous temps, la reformulació dels partits polítics clàssics, la sacsejada social en la que vivim, poden contribuir a redissenyar el paper de les administracions públiques (la municipal en aquest cas), fent, com bé assenyala Cuevas “ambdós àmbits més inclusius, més adaptats a la societat actual, més preparats per poder transformar i reconfigurar”. Aquest transformació amb la mirada posada a la gent ha de ser un procés progressiu, però inevitable.
Transformar des de la política és un assaig analític però també pràctic. Joan Cuevas ha escrit un manual rigorós en el pla intel·lectual i planer i planer en el pla divulgatiu. Un llibre de reflexió i també de pràctica, que analitza l’actualitat de les polítiques de proximitat per a projectar-les al futur més immediat amb èxit.