Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

L’IEC publica un recull de dietaris inèdits de l’historiador i escriptor Ferran Soldevila

|

- Publicitat -

ACN- L’historiador i escriptor Ferran Soldevila i Zubiburu (Barcelona, 1894-1971), membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va redactar nombrosos dietaris al llarg de la vida, que s’han hagut de publicar d’una manera “accidentada i atzarosa”. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la mort de Soldevila, la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC ha reunit escrits inèdits que formen part d’aquests dietaris. Recollits de manera manuscrita en petits fulls i en quaderns de butxaca, s’agrupen en dos grans blocs: el primer centrat en els anys 1922-1925, i el segon, en el període 1964-1966.

Publicitat

Enric Pujol i Casademont, editor de l’obra, subratlla la importància de l’aparició d’aquests escrits, que Eva Soldevila, vídua del fill de l’historiador, Gerard Soldevila, ha trobat a casa seva: “Omplen buits que teníem i completen un cicle de dues mil pàgines de dietaris, que són clau per a entendre la seva trajectòria vital”. Dels dietaris de joventut, explica, “parla molt del seu festeig amb Ivonne, amb qui es va casar” i són dietaris bastant íntims. “Ara caldrà plantejar-se potser una edició conjunta de tots els volums dels dietaris ja publicats, però ara ordenats cronològicament i anotats”, afegeix.

Amb la Generalitat republicana

Pujol explica que els dietaris que ara es publiquen donen informació del Soldevila historiador i de les seves posicions culturals i polítiques. Deixeble d’Antoni Rubió i Lluch, primer president de l’Institut d’Estudis Catalans, es va formar forma als Estudis Universitaris Catalans. “Va defensar l’equanimitat, però es va comprometre amb la reivindicació nacional catalana, cultural i política i va donar suport a la Generalitat republicana. Als anys 20 va lluitar contra Primo de Rivera i col·laborava molt amb la premsa estrangera i hi criticava la dictadura”. Després, afegeix, “va lluitar per l’autogovern i va defensar la Generalitat durant la guerra”.

Els dietaris revelen també un escriptor amb ganes de desenvolupar més la seva faceta literària, una part de la seva producció que, per a l’editor, cal posar al dia i reivindicar: “Durant la joventut tenia l’anhel de ser considerat un poeta, era molt amic de Riba, eren companys de generació, formava part de la generació postnoucentista”, apunta l’editor.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut