La bibliografia sobre els Beatles és realment inabastable, tot i que en català els títols són escassos. També s’ha escrit i analitzat en profunditat les trajectòries de John Lennon i Paul McCartney, i inclús els llibre sobre George Harrison són considerables. Menys abundant és, però, la bibliografia sobre Ringo Starr i aquesta biografia publicada per Milenio (segell en castellà de Pagès Editors) és la primera que es publica en castellà sobre el bateria dels Beatles.
Richard Starkey va ser el millor bateria de Liverpool i el que tots els grups volien tenir al seu darrere. Ell va tenir sempre clar que es volia dedicar professionalment a la música. La seva incorporació als Beatles va ser l’encaix de la peça que, amb Pete Best, no acabava de funcionar, tant a nivell musical com personal, amb George, Paul i John. Esquerrà que toca amb una bateria dretana, el seu estil és inconfusible i va contribuir a definir la música del grup amb precisió i amb els seus famosos “farciments” del temes, que han destacat molts professionals de la bateria.
A nivell popular Ringo Starr va ser el beatle simpàtic i divertit i molts fans el consideraven el membre més popular del grup. La bogeria de la beatlemania va ser una experiència gratificant, evidentment, però també desgastadora a nivell personal. Quan el grup abandona les gires i es concentra en el treball d’estudi, són capaços de crear alguns dels discos més importants de la història de la música, com el Sgt. Pepper’s i Abbey Road. Ringo va estar sempre allà, amb la seva bateria o amb les cançons que puntualment el tàndem Lennon i McCartney composaven per a ell, i, més tard, les que ell mateix va composar, tot i coneixent les seves limitacions.
Música i cinema
En solitari, Ringo inicia la seva trajectòria al marge dels Beatles l’any 1970 amb la publicació de l’elapé Sentimental Journey, alternant treballs notables amb d’altres de més prescindibles. El seguiment de la carrera en solitari de Ringo que fan Gil i Tarazona és un dels aspectes més destacables del llibre, pel fet d’oferir una visió de conjunt d’una trajectòria plena d’alts i baixos, tant en allò musical com personal. En tot cas, Ringo sempre s’ha rodejat de musics d’extraordinari nivell, com constatem en el llistat dels que l’acompanyen als seus enregistraments i a les seves gires amb All Starr Band, en gira permanent (van actuar per primer a Barcelona el 2018).
El señor de los anillos ens permet també resseguir l’activitat cinematogràfica de Ringo Starr, una faceta prou important al llarg del anys del bateria, no només en la seva etapa amb els Beatles (amb la seva meravellosa actuació a A Hard Day’s Night) sinó també després a pel·lícules com a Caveman, The Magic Christian o Blindman.
Tot plegat, música i cinema, s’emmarca en la vida de Ringo: la seva fràgil salut d’infant, la seva deficient educació per aquests motius de malalties que el van portar al llindar de la mort, l’absència del pare, la passió per la música, l’èxit i les seves conseqüències, les seves addiccions…
Sens dubte que una de les parts més destacades del llibres són els apèndix que compilen diferent informació sobre Ringo: les seves produccions discogràfiques, les col·laboracions amb d’altres músics, la seva participació en cada una de les cançons dels Beatles, la filmografia completa o les diferents formacions de la All Starr Band.
Tot plegat ens ofereix un dibuix precís, ple de detalls, amb un eficient ús de les font bibliogràfiques i d’hemeroteca, de la trajectòria musical i personal d’un dels músics més importants i destacats de la història de la música.