Als anys 50 i 60 del segle XX, la música calipso va tenir un protagonisme destacat, sobretot en l’àmbit anglosaxó, a banda dels territoris originaris. Entre tots els calipsonians, la figura de Lord Kitchner es va erigir com el rei del calipso, que triomfaria més enllà de les fronteres de Trinitat i Tobago fins arribar a Anglaterra i els Estats Units.
L’escriptor (i músic) de Trinitat Anthony Joseph (Puerto España, 1966) s’endinsa en la vida d’Aldwyn Roberts en aquesta extraordinària biografia de ficció que edita el segell en castellà d’Edicions de 1984, i que no només es ofereix una perspectiva del personatge sinó que també posa en relleu la importància social i musical del calipso.
La vida als barris marginals
Roberts va ser un personatge singular, nascut en una família pobre i que va viure gran part de la seva vida als barris més marginals de la capital. La seva tenacitat, una capacitat innata per a composar cançons i la determinació per ser algun important, el millor, i sortir de la misèria el van convertir en Lord Kitchener (o senzillament Kitch), que va arribar a ser una de les figures més importants de la música calipso, reconegut com a heroi al seu país i amb una especial significació al Regne Unit i els Estats Units.
De manera original i dinàmica, Anthony Joseph ens presenta un collage de relats i punts de vista al voltant de la figura de Kitch que marquen la seva trajectòria vital entre el seu naixement en 1922 i la seva mort el 2000. El relat es conforma amb els records del cercle d’amics, coneguts i saludats que van el van tractar o hi van tenir alguna relació, fins als rival en el món del calipso, un ambient en el que la lluita per ser el millor, el rei, era acarnissada. El punt àlgid de festa i rivalitat es concretava en el festival Road March, la gran competició del calipso a Trinitat, que coincidia amb el seu carnaval i que creava, consolidava o destruïda carreres musicals: una autèntica competició popular de bards al ritme que marcaven els steeldrums.
Estrella musical
Joseph ens condueix en un recorregut pel món del calipso com a estil musical, sorgit de les mateixes arrels del poble de Trinitat i Tobago (i d’altres punts del Carib), com a expressió de la pobresa de mitjans i la reivindicació social i racial d’un poble colonitzat. El punt de vista de diferents narradors ens permet aprofundir en el personatge de Lord Kitchener, heroi musical del poble, pobre convertir en ídol mundial, sorgit de les barraques més miserables i humanes de La Cour Harpe i que va viure en una certa opulència. Sotmès a les seves contradiccions, la seva voluntat de ser sempre el millor en el món de la música, i una agitada vida familiar el van fer transitar per una espiral d’alts i baixos, amors i odis, èxits i fracassos.
L’entorn que ens dibuixa Anthony Joseph és el d’Una Trinitat i Tobago, un territori descobert per Colom, que va tenir una part sotmesa pels francesos i que esdevindria colònia britànica fins la seva independència el 1962. I alhora també el d’una metròpoli britànica contra la que Aldwyn Roberts va haver de lluitar per a reivindicar els seus drets en una societat racista. Amb les seves lletres reivindicatives, de denúncia, festives o sarcàstiques, Kitch va ser la veu dels sense veu i va marcar els ritmes de ball que s’estendrien arreu del món, les arrels dels qual encara podem sentir avui en el mateix calipso o en el reggae i l’ska.
Kitch es un emocionant relat d’un personatge fonamental de la música afro-caribenya i d’un territori i una societat que Joseph descriu amb precisió poètica. Biografia de ficció, però biografia precisa i evocadora plena de ritme.