Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de novembre del 2024

[Lectures] El llibre sobre els orígens del llibre

|

- Publicitat -

Els llibres sobre llibres generen una meravellosa fascinació entre els lectors. Les obres d’Alberto Manguel o el petit volum de Walter Benjamin Desembalant la meva biblioteca, són una reflexió sobre la passió pels llibres com a objectes i la lectura com a exercici vital. Recentment Juli Capilla també reflexionava a Ars libri sobre el món del llibre i la literatura i tot el que ho envolta.

Publicitat

Irene Vallejo s’endinsa en aquesta màgia dels llibres i ho fa a la recerca dels seus orígens, en un viatge que ens transporta a la Grècia i Roma antigues, amb ramificacions a Egipte i altres confins del mapa, en el moment en què el llibre pren forma física, però on també hi ha les històries explicades oralment i es conformen les primeres biblioteques. Al principi els llibres eren objectes molt valuosos econòmicament (ara ho poden ser en els exemplars de bibliofília, però també son emocionalment preuats pels lectors) i així eren tractats per reis i sobirans que pretenien aplegar tot el coneixement existent, i també, afavorir la difusió del nou.

L’aventura del llibre i la lectura

Vallejo ens planteja una història dels llibres de manera gairebé novel·lesca, com un riu ple de meandres en els que s’entreté per a explicar-nos històries apassionants de batalles i conquestes, lluites i traïcions, d’herois històrics que conviuen amb personatges més o menys anònims, bards i escriptors, autors teatrals i filòsofs, bibliotecaris i pensadors que van dedicar la seva vida a la paraula escrita en aquelles tauletes de fang o rotlles de papir infinits.

Irene Vallejo ens porta de llibreries a biblioteques en un recorregut històric que ens situa a la gran biblioteca d’Alexandria o a la dramàtica i irracional destrucció de la biblioteca de Sarajevo, que no només pretenia destruir els llibres, sinó la memòria i el saber col·lectius d’una societat.

També, al llarg del relat, fa una especial incidència al paper de les dones en relació als llibres i la lectura, com han tingut accés a aprendre a llegir i escriure i com van difondre les seves obres.

A L’infinit dins d’un jonc hi ha històries de llibres i escriptors de tota mena: copistes, “escriptors proletaris”, “farmàcies de llibres”, biblioteques i llibreries derruïdes i saquejades, autors i lectors a qui un llibre ha salvat la vida… Vallejo ha escrit un llibre amè i atractiu, farcit d’anècdotes i de referències que fomenten la curiositat del lector.

Una bella narració sobre aquest bell invent que és el llibre.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut