Stefan Zweig (Viena, 1881- Petrópolis, 1942) va publicar Vint-i-quatre hores a la vida d’una dona l’any 1927. Aquesta novel·la curta de l’escriptor austríac s’ha convertit en un dels treballs més destacats de l’autor i un clàssic de la literatura del segle XX.
La novel·la se centra en la vida de Mrs. C, qui, durant la seva estada en un hotel a la Riviera francesa, rememora un fet del seu passat que marcaria la seva vida d’una manera definitiva. La història comença quan el jove narrador del llibre es reuneix amb un grup de gent de vacances a l’hotel. Durant un sopar els arriba la notícia de l’escàndol recentment protagonitzat per una dama, la qual va abandonar el seu marit i fills per un amant jove i desconegut. Aquest esdeveniment escandalós desperta la curiositat dels altres convidats i desencadena un acalorat debat sobre la moralitat i la naturalesa humana.
La senyora C., una dama vídua i respectable, es confessa al seu nou amic i revela que ella mateixa va viure una experiència similar al passat. Es va involucrar en una apassionada relació amb un jove anglès molt més jove que ella. En una sèrie de revelacions íntimes comparteix els detalls d’aquells intensos dies en què es va deixar endur per la passió i els desafiaments morals i emocionals que va enfrontar com a resultat de les seves accions. L’inici d’aquell episodi no estava marcat per la passió, ans per la compassió que sentia cap al jove que estava dilapidant la seva fortuna i el seu honor en les taules de joc d’un casino. Mrs. C. Pretenia, en definitiva, salvar-lo del seu inexorable futur.
La confessió de Mrs. C. permet als lectors endinsar-se en el seu món interior i reflexionar sobre la naturalesa humana, el desig, la moralitat i la societat. Zweig utilitza aquest relat per explorar les complexitats i contradiccions inherents a les emocions humanes, mostrant com les decisions que prenem en moments de passió poden afectar el curs de les nostres vides per sempre.
Vint-i-quatre hores a la vida d’una dona és un exemple magistral de l’estil literari de Stefan Zweig. L’autor presenta una prosa emotiva i captivadora, submergint al lector en els pensaments i sentiments dels personatges. A més, la trama intensa i el ritme ràpid fan que la novel·la sigui absorbent i fascinant des del principi fins al final.
Vint-i-quatre hores de la vida d’una dona. Stefan Sweig. Traducció de Ramon Farrés. Lleonard Muntaner Editor. Palma, 2023. 112 pàgines. 10,00 €