L’artista Marina Monsonís ha guanyat la primera edició del Premi Ara Llibres de No Ficció amb Mare Mar, un llibre que connecta les ciències del mar i dels peixos amb la cultura marinera “oblidada” del barri de la Barceloneta.
Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, ha explicat que el jurat ha considerat el llibre, de forma unànime, “una obra honesta, autèntica i plena de sensibilitat, que reivindica des d’un lloc concret i pròxim una història universal que ens connecta amb la mar”. El llibre repassa les lluites socials, sindicals i pesqueres de la Barceloneta a través de receptes culinàries de peix.
Una nova manera de viure vinculada amb la mar
El llibre vol connectar el lector amb la riquesa de l’oceà i amb les seves problemàtiques per intentar posar-hi remei. Mare mar entrellaça les memòries més canalles, vívides, tristes i divertides dels sabers populars dels habitants de la Barceloneta (peixateres, xarxaires, pescadors, corders, portuaris, persones migrades amb oficis de mar), amb el coneixement científic de l’estat de l’oceà i de les formes de vida de les espècies marines.
L’amor per la mar i la poca cura que existeix cap a ella és el que ha portat Monsonís a engegar aquest projecte. “Tinc la necessitat d’honrar-la i d’explorar-la més. Em sento amb la responsabilitat de transmetre les virtuts i els errors que a mi m’han transmès familiars i gent del barri de la Barceloneta, per aprendre i tenir cura de nosaltres i del nostre entorn”, ha explicat l’autora.
Filla de la Barceloneta
L’artista Marina Monsonís, sisena generació del barri de la Barceloneta, parteix de la seva memòria familiar vinculada a la mar per dur a terme aquest projecte. “A la meva família hi ha hagut remenderes, peixateres, pescadors, cordelers, portuaris, nedadores i nedadors. Sempre m’han explicat històries, i jo des de molt jove he registrat la memòria de les meves iaies i iaios i d’alguna gent gran”, destaca l’autora.
Darrere d’aquest llibre també hi ha un procés de recerca i de documentació sobre les lluites socials, els conflictes i la resistència veïnal, a través de diferents formats, com l’àudio, el vídeo, l’escriptura o els murals.
Mare Mar, que sortirà a la venda la tardor del 2024, ha estat seleccionada per unanimitat entre una setantena de propostes per un jurat qualificat format per Marc Roma, periodista, director, guionista i productor de televisió; Judit Carrera, politòloga, gestora, promotora cultural i directora el CCCB; Montse Armengou, directora del programa Sense Ficció de TV3; Jordi Amat, escriptor, filòleg i director del “Quadern” d’El País; i Joan Carles Girbés, periodista, editor i director editorial d’Ara Llibres.
El Premi Ara Llibres de No Ficció, dotat amb 40.000 euros, ha estat impulsat inicialment com una convocatòria extraordinària amb motiu del vintè aniversari de l’editorial, tot i que tindrà continuïtat i una periodicitat anual.