Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

La vida més enllà de la colònia

Sílvia Alcàntara retrata la lluita d’una jove per construir una vida independent

|

- Publicitat -

L’èxit absolut de la novel·la Olor de colònia l’any 2009 va situar Sílvia Alcàntara com una escriptora destacada de les lletres catalanes. Unint els sempre difícils mons de la qualitat literària i el reconeixement dels lectors, les històries en una colònia tèxtil als anys 50 del segle XX van passar també a la televisió amb unes audiències més que notables.

Publicitat

Alcàntara va publicar després La casa cantonera (2011) i Els dies sense glòria (2016), totes elles editades per Edicions de 1984. Ara, quinze anys després l’escriptora recupera la història d’un dels personatges de la seva primera obra: la Cèlia Palau, una noia decidida i rebel que sempre li havia “cridat l’atenció”, segons ha dit l’autora.

Filla d’en Climent i la Matilda, la Cèlia marxa de casa amb vint anys per anar a treballar a Barcelona i, tot i que en un inici es planteja el canvi com una “fugida” cap a la llibertat, un cop a la capital catalana, amb només vint anys, s’enyora de la família i acabant fent “un casament complicat” del qual posteriorment es penedeix. Tot plegat passa durant els anys seixanta, on entremig el pare de la protagonista és acusat falsament d’estafa a la colònia i queda expulsat d’aquesta, un fet que la “trasbalsa” molt.

Posteriorment, als vuitanta, apareix la possibilitat del divorci, el qual la Cèlia rep “com un regal”, aprofita i comença de nou a la recerca d’una feina, amb moments en què “li surt aquesta rebel·lia” però també d’altres on la vida li pesa i s’ha d’enfrontar “a certes contradiccions”. “És una dona com tantes que es casa amb un marit que li ofereix cuidar els fills i no treballar, i que vint anys després s’ha de reciclar i lluitar, perquè les coses han canviat”, ha declarat Sílvia Alcàntara sobre el personatge de la Cèlia Palau.

A través de la història de la Cèlia, Alcàntara també pretén mostrar alguns dels sentiments “més profunds” que habiten en la condició femenina. “Aquesta dignitat de dir: marxo amb el que tinc, en un moment en el qual era complicat”, assenyala.

Els sentiments intensos i profunds, les passions vitals i la força per a plantar cara als reptes del destí, fan d’aquesta novel·la un retrat seductor de la vida de la protagonista. La Sílvia Alcántara sap enllaçar amb habilitat els temps passats i els presents, la vida amarga i les il·lusions per venir, amb una Cèlia Palau de forta personalitat i voluntat decidida.

Cèlia Palau. Sílvia Alcàntara. Edicions de 1984. Barcelona, 2024. 224 pàgines. 18,50 €

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut