Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024
Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024

La vida i el fet religiós

El professor Jordi Corominas analitza les grans creences i no creences de la humanitat

|

- Publicitat -

Les preguntes de partida són senzilles i complexes alhora: és possible viure sense creure en res? En què creuen els que no creuen? A partir d’aquí, el professor Jordi Corominas (Balsareny, 1961), doctor en filosofia i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, elabora un meravellós assaig que vol ser “un mapa a gran escala per orientar i ordenar la complexitat” de les diferents creences atees, indiferents, agnòstiques, religioses i espirituals que han marcat el curs de la humanitat.

Publicitat

Entre els déus i el no-res és una obra divulgativa que evita tota erudició en favor d’una exposició senzilla, propera i didàctica. Analitza aspectes bàsics com l’origen de les creences, què és una religió o què separa la màgia (“una tècnica per sotmetre els poders misteriosos que, segons es creu governen el món i l’home) i la religió (la invocació als déus “esperant que siguin benevolents). Des de l’inici dels temps, ja l’homo sapiens experimentava l’estranyesa que portava a algun tipus de cosmovisió explicativa, que va generar l’aparició de xamans o la creació de tòtems.

El professor Corominas analitza el paper i l’evolució de les creences, mites i religions a les diferents cultures del nostre món, del Pròxim Orient a l’Índia (amb els Vedes, bramans o el paper del dejuni i la meditació) a l’Orient Mitjà (amb el taoisme, el budisme o el xintoisme). Ja en la nostra cultura grecoromana, l’autor exposa els mites i creences grecs i els poemes èpics d’Homes,  i el vast univers dels déus de l’Olimp, gairebé humans i immortals alhora. Vindran més tard les ciències de la religió amb disciplines com la història, la sociologia o la psicologia, entre d’altres, que s’han dedicat a estudiar el fet religiós i teòrics com Freud, Gustav Jung, Nietzsche o Marx fins a arribar a l’ateisme, que planteja com “una creença més”.

Tot i que la voluntat del treball de Jordi Corominas és divulgativa, no deixa de ser un text precís que permet aproximar-se al fet religiós des de diferents mirades i des de diferents moments de la història. Entre els déus i el no-res és també una guia per a endinsar-se a les grans religions (judaisme, islam, cristianisme i budisme) i veure els punts en comú i les diferències teòriques i filosòfiques i com s’han creat alguns dels mites que les caracteritzen.

Un dels aspectes que dona rellevància al llibre és la selecció de textos breus que acompanyen cada tema i que ajuden a la seva comprensió. Són fragments que poden anar del Poema de Gilgamesh a escrits de Dostoievski o del mediàtic filòsof Michael Onfray, passant pels clàssics Epicur, Plutarc o Homer, entre molts altres.

Entre els déus i el no-res és un llibre de lectura intensa i atenta i també una obra de consulta que permet eixamplar els contorns del nostre coneixement, fugint de tòpics i anar a l’essencial, en aquests temps de saturació d’informació (superficial).

Entre els déus i el no-res. Religions, espiritualitats, ateismes. Fragmenta Editorial. Barcelona, 2023. 478 pàgines. 30,00 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut