Llibre llibre Ramon Mas (Sant Julià de Vilatorta, 1982) va edificant el seu personal edifici literari, concretat fins ara en tres novel·les i un recull de poemes. El seu anterior llibre, Estigmes, ens situava en l’episodi del pas de l’adolescència a l’etapa adulta i ara amb l’Endemà de la teràpia, Mas ens introdueix en el món de les teràpies alternatives, en una narració irònica i crítica amb els reparadors cursos d’autoajuda.
La transformació que l’Ernest Borginyac va patir la seu retir terapèutic en un retir en ple Eixample de Barcelona va de tant fonamental que va comportar uns fets “estranys i terribles que ningú acaba d’entendre”. La història s’explica de manera coral a partir de diverses veus i fonts que ens ofereixen un collage que pretén se complert sobre com la teràpia va transformar la vida del protagonista i dels seus acompanyants en el retir sanador. Els testimonis directes formen l’entorn de Borginyac: el cambrer del seu bar, que li servia l’habitual tallat amb la llet freda; la mare que s’enfila a la seva infància per a mostrat possibles fets amb conseqüències posteriors; l’imprescindible veí; l’ex-xicota puntual; el company de feina que poc té a dir; o l’amic que el veia obsessionat pe la seva feina com a programador exitós.
Sàtira sobre les teràpies d’autoajuda
Per a la descripció dels fets, Ramon Mas opta per un segon narrador, el relat que en fa l’enigmàtic Roderic Mestres (alter ego del mateix autor), que narra els sis dies de reclusió en un pis de l’Eixample sota el guiatge del guru Guntram Scheiber i el seu assistent Dimitry. Aquells sis dies canviaran la vida dels assistents i de manera especial tot i que inadvertidament de l’Ernest Borginyac. Amb els relats de premsa que intenten oferir llum sobre els fet ocorreguts després de la teràpia i sobre la difusa personalitat del doctor, encimbellat per les aparicions a la televisió i els llibres d’autoajuda i perseguit policialment per les seves tècniques delictives.
El puzle de narracions i visions parcials ens hauria de donar una visió de conjunt i construir la nostra pròpia perspectiva. La narració de Ramon Mas ens situa en la crítica mordaç, la sàtira a un sistema que pretén canviar vides amb un curset d’uns dies; i també a la mateixa societat en la que viu el protagonista basada en la parcialitat de les informacions i els punts de vista i la superficialitat. El misteri es va mantenint de la primera escena a la darrera paraula, el suspens de què va passar…
L’endemà de la teràpia és un llibre de lectura àgil, que fa mantenir al lector un somriure sorneguer, convençut que, tot plegat, és real com la vida mateixa.