El proper dimecres dia 9 s’inaugura la 38a edició de La Setmana del Llibre en Català, que aquest any ha hagut d’adaptar-se a les circumstàncies que la pandèmia comporta i s’instal·larà, de manera excepcional per complir amb tots els protocols sanitaris i de seguretat, al Moll de la Fusta de Barcelona.
L’elecció del Moll de la Fusta de Barcelona atén als requeriments de seguretat per als expositors, visitants i treballadors: es tracta d’un espai ampli i obert que permet ser perimetrat i establir-hi les mesures i controls que exigeix la normativa municipal. La decisió és totalment excepcional per aquest any 2020, i l’Ajuntament de Barcelona ja ha assegurat que les edicions següents se seguiran celebrant a l’emplaçament de l’emblemàtica avinguda de la Catedral.
Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals més importants del país (per projecció, volum de negoci, participants, assistents, difusió…), La Setmana vol continuar, tot i la situació excepcional d’aquesta edició, “sent un estímul i servir a la promoció de la lectura de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua i col·laborar en la construcció d’un país molt més culte, més lliure”, segons han manifestat els organitzadors, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Editors.cat.
L’aparador editorial català
La Setmana ofereix, en un sol espai i durant 5 dies, “l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història a l’abast de tothom”. La voluntat de l’organització i de tots els expositors que hi participaran és inequívoca: “mantenir el contacte amb lectors i lectores, difondre la riquesa i vitalitat del llibre en català, i marcar una fita al calendari que permetrà impulsar i reactivar el sector mitjançant un esdeveniment d’èxit clau i ja consolidat”.
Els 66 mòduls expositius acolliran un total de 224 expositors (que inclouen 198 segells editorials i 16 llibreries), així com també l’espai de l’iQuiosc.cat, que aplega 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.
S’han programat un total de 85 activitats (presentacions, signatures de llibres i rutes literàries), prop de la meitat de les quals estan adreçades al públic familiar.
Premi Trajectòria a Teresa Duran
La Setmana atorga també el Premi Trajectòria des del 1997, un guardó que es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.
La guardonada d’aquesta edició, Teresa Duran, ha estat reconeguda pel seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca incansable de divulgació de l’univers literari català entre infants i joves des de moltes facetes diferents: la d’escriptora, traductora, il·lustradora, investigadora, pedagoga, guionista, difusora, crítica literària i comissaria d’exposicions culturals pel públic adult.