Jo, Claudi va tenir una gran popularitat d’ençà que es va publicar l’any 1934 i va vincular Robert Graves (Wimbledon, 1895- Deià, 1985) a la novel·la històrica de qualitat, tot i que també va publicar poesia, l’assagi i la literatura juvenil. En tot cas, Jo, Claudi es manté com una novel·la referencial del gènere gràcies a la seva profunditat, detall i rigor històric, així com per la seva capacitat per presentar de manera vívida la complexitat de la política romana antiga. La novel·la està escrita com una autobiografia fictícia de Claudi, qui es va convertir en emperador romà, narrada des de la seva perspectiva personal i íntima.
La novel·la que ara reedita Edicions Proa, amb traducció d’Helena Valentí, segueix la vida de Claudi (“Tiberi Claudi Drus Neró Germànic Daixonses Dallonses i Allò Altre”, com es presenta el protagonista a l’inici de la narració) des de la seva infantesa fins a la seva ascensió al tron com a emperador. Claudi, des de petit, és percebut com un individu dèbil i amb problemes físics i de parla, fet que provoca que la seva família el consideri una figura menor i ridícula. Aquesta percepció, però, juga a favor seu, ja que el manté fora de les intrigues polítiques i les purgues que sovint resultaven en la mort dels membres més prominents de la família imperial.
Graves fa un ús magistral de la primera persona per donar veu a Claudi, un personatge que, al llarg de la novel·la, es revela com a intel·ligent, astut i, en molts casos, irònicament distanciat dels esdeveniments tràgics que l’envolten. Aquesta perspectiva permet al lector comprendre les motivacions internes de Claudi i veure la seva evolució de figura subestimada a un líder capaç.
La novel·la està ambientada en un dels períodes més turbulents de la història romana, abastant des de la fi del regnat d’August fins a la mort de Calígula. En aquest marc, Graves introdueix una gran varietat de personatges històrics reals, cadascun amb la seva pròpia trama i interacció amb Claudi. Entre aquests personatges es troben figures com Lívia, la manipuladora esposa d’August; Tiberi, l’emperador paranoic; i Calígula, el despòtic i desequilibrat successor de Tiberi.
La fidelitat històrica de Graves és una de les característiques més destacades del llibre. Utilitzant fonts històriques com Suetoni i Tàcit, Graves recrea l’ambient polític, social i cultural de Roma amb gran intensitat.
A Jo, Claudi hi trobem diverses mirades, incloent la corrupció del poder, la fragilitat de la moral en la política, i la supervivència en un entorn hostil. Una de les qüestions centrals del llibre és la idea que aquells que semblen febles o insignificants poden tenir un gran impacte en la història. La transformació de Claudi de marginat a emperador, ni que sigui de manera estrambòtica, és una prova del poder de la subestimació i de la resiliència.
Un altre aspecte que sura a cada un dels episodis que narra Claudi és la manipulació i la traïció. La novel·la està plena de conspiracions i intrigues, la majoria de les quals són orquestrades per membres de la mateixa família de Claudi, en una cort imperial on la confiança era una mercaderia escassa i la traïció era sovint la norma.
Jo, Claudi va rebre aclamació immediata tant de la crítica com dels lectors i ha estat considerat un dels millors exemples de la novel·la històrica del segle XX. L’obra va ser seguida per una seqüela, Claudi, the god and his wife Messalina (publicada originàriament també el 1934), que continua la història de Claudi durant el seu regnat com a emperador.
L’adaptació televisiva de la BBC el 1976 va portar la història de Claudi a una audiència més àmplia i va fonamentar encara més el seu lloc en la cultura popular. Aquesta sèrie, protagonitzada per Derek Jacobi com a protagonista, va ser molt ben rebuda i continua sent un referent en l’adaptació d’obres literàries històriques al cinema.
Combinant la precisió històrica amb una narrativa intensa i profundament humana. Robert Graves aconsegueix donar vida a una de les figures més fascinants de la història romana, presentant-la com una persona complexa i entranyable. Jo, Claudi no només és una immersió en el poder i la política, sinó que també ofereix una reflexió sobre la supervivència, la intel·ligència i la ironia de la vida. Una lectura imprescindible.
Jo, Claudi. Robert Graves. Traducció d’Helena Valentí. Edicions Proa. Barcelona, 2024. 648 pàgines. 21,90 €