Françoise Sagan (1935-2004) va irrompre en el panorama literari francès amb, Bonjour tristesse, que va publicar quan tenia 18 anys. La seva prosa elegant i cínica i la va convertir en la figura revelació de les lletres franceses i la va consagrar com una de les representants més importants de la joventut del seu temps, amb el seu retrat de la joventut francesa de postguerra, immersa en el desamor, la frivolitat i la recerca del plaer immediat. Els seus personatges, sovint apàtics i desil·lusionats, naveguen per relacions superficials i lluiten per trobar el seu lloc en un món en constant canvi.
Més enllà de la seva obra literària, Sagan va ser una figura icònica que va encarnar l’esperit lliure i contestatari de la seva generació. La seva vida bohèmia, marcada per relacions tumultuoses, els excessos i una personalitat rebel, va alimentar el seu mite i la va convertir en un símbol de la cultura francesa dels anys 50 i 60.
L’any 1961, Sagan va publicar Els núvols meravellosos, una novel·la curta que ara veu la llum per primer en cop en català a la col·lecció Petits Plaers de Viena Edicions, amb traducció de Josep Maria Pinto. Amb el seu estil narratiu elegant l’obra s’endinsa en el món d’una jove parisenca, la Josée, que navega per les aigües turbulentes de l’amor, la pèrdua i la indiferència en la França de postguerra.
La història gira al voltant de la relació entre Josée i Alan, un jove americà ric i atractiu amb qui es casa per comoditat, pensant en una vida sense preocupacions. Però la seva unió, des del principi, està mancada de passió i sentiment autèntic, i també per la gelosia i en control. Josée, avorrida i insatisfeta, busca refugi en l’alcohol, les festes i els amants efímers.
Al voltant de la parella protagonista, es mouen un seguit de personatges secundaris que representen la frivolitat i la decadència de l’alta societat americana de l’època, on les relacions superficials i sense rumb es compensen amb els plaers efímers i immediats que els proporciona la seva desimbolta situació.
Llegir Françoise Sagan és sempre un plaer, amb la seva prosa precisa i elegant, impregnada d’una ironia subtil i una aguda observació de la psicologia humana. A Els núvols meravellosos, l’autora explora els pensaments i emocions de Josée amb una honestedat descarnada, revelant la seva fragilitat i la seva recerca constant d’un amor veritable que sembla escapar-se’n sempre mentre, trista i desenganyada, enyora la seva antiga vida i la llibertat i esperances que tenia en un París d’ambients intel·lectuals i artistes. Ha de prendre la decisió definitiva de la fugida abans que no sigui massa tard, però amb el dubte de si realment ja és massa tard,
La recerca de la felicitat, que potser no dona els diners, la buidor, el món materialista i ociós, la incomunicació i la manca d’objectius vitals marquen una societat que està per reconstruir, en un món contra el qual es revolta la Josée.
Tot i que Els núvols meravellosos no va tenir l’esclatant èxit de la seva primera obra, segueix aquella línia de literatura intimista i rebel, de la lluita personal contra la societat i de la recerca de la llibertat i la felicitat.
Els núvols meravellosos. Françoise Sagan. Traducció de Josep Maria Pinto. Viena Edicions. Barcelona, 2024. 192 pàgines. 16,00 €