Com en tota guerra, la del narcotràfic a Mèxic ha tingut en les classes populars una víctima innocent. Cada dia desapareixen en aquell país vint-i-tres persones, molts d’ell nois joves, que són segrestats pels narcos “per fer-los treballar durant la temporada de recollida de la marihuana o quan hi ha alguna feina urgent”. Així ens situa la Lolita Bosch en la història de Roy Rivera, un adolescent que va ser segrestat a casa seva per uns homes que van irrompre vestits amb uniforme de policia i van demanar per qui era el germà gran de la família. La mare va intentar que se l’enduguessin a ella, però en Roy va voler protegir el seu germà i va ser el triat. A partir d’aquí comença una llarga lluita de desesperació, lluita i frustracions en recerca d’en Roy. Sempre amb l’esperança que “de vegades, després, els deixen anar”.
A cavall entre la crònica periodística i la novel·la, Lolita Bosch ressegueix les històries de milers i milers de desapareguts en mans dels narcos i també la lluita de les famílies per recuperar-los. Una lluita que té també un front impensable en les autoritats governamentals i tot l’entramat administratiu, corruptes en gran part. “Les famílies dels desapareguts i desaparegudes de vegades són tractades com si destorbessin”. Incomprensió, solitud, abandonaments per part de l’Estat i una societat que va fent la seva vida mentre ha convertit els desapareguts i assassinats en una estadística, en “xifres i prou”.
La Lolita Bosch ha viscut molts anys a Mèxic, fins al punt de considerar aquell país casa seva i, fins al punt d’estar ella mateixa, amenaçada per la seva dedicació al periodisme, l’escriptura i les causes socials. El contacte amb la gent l’ha convertit en confident de molts d’ells, mares que han perdut els fills i lluiten per fer justícia. Són històries d’emoció i de lluita per la veritat, de “Mames Detectives” que treballen de manera incansable per salvar obstacles i utilitzen la capacitat de treball i l’enginy d’inventar recursos per evitar que les puguin aturar.
Agafeu a mi és la crònica d’una lluita per la veritat, un relat intens, emotiu, poètic i amorós d’una realitat de la qual tot just es parla uns pocs segons als telenotícies. És la història d’en Roy Rivera i de 85.000 desapareguts i desaparegudes (segrestats i segrestades) més.
Agafeu-me a mi. Lolita Bosch. Edicions 62. Barcelona, 2022. 158 pàgines. 17,90 €