El món del rock ha donat grandíssims fotògrafs que han testimoniat la trajectòria de les estrelles tant damunt de l’escenari com en la seva faceta més privada. El rock és música, però també té un imprescindible component visual. Capta moments essencials i els col·loca en l’àlbum fotogràfic de la nostra història personal i col·lectiva.
A Catalunya també tenim grans noms de la fotografia musical. No només fotògrafs que han col·laborat amb el món de la música sinó fotoperiodistes que han documentat de manera prioritària o exclusiva l’escena musical. Xavier Mercadé, o Juan Miguel Morales en són alguns noms. Però en destaca sobretot el de Francesc Fàbregas, patriarca de la generació de fotògrafs de rock catalans.
La trajectòria musical de Francesc Fàbregas s’inicia als anys 70 en revistes i mitjans diversos, de El Correo Catalán a El País, passant per editorials com Planeta i companyies discogràfiques com Edigsa, Ariola, EMI, CBS… En aquells anys d’ebullició musical a casa nostra i en un moment en què les grans estrelles començaven a trepitjat de manera més o menys habitual terra catalana, Fàbregas va publicar les seves imatges a revistes musicals i culturals com Vibraciones, Viejo Topo, Rock Espezial o Rock de Lux.
El 21 d’abril del 1981 Bruce Springsteen va actuar per primera vegada a Barcelona, al Palau d’Esports de Montjuïc, davant de set mil persones. Francesc Fàbregas va ser el fotògraf oficial d’un concert que ha acabat esdevenint icònic en la trajectòria del mateix Boss i els seus seguidors. “Va ser el concert més gran al qual jo no hagi assistit mai”, diria Dave Marsh, principal biògraf de Bruce Springsteen. El mateix cantant ha reconegut més d’una vegada com va ser d’important per a ell aquella nit. “Les cares que vam veure al concert van ser de les més apassionades que no s’hagin vist mai a tot el planeta”, escrivia Bruce Springsteen a la seva autobiografia Born to Run. “Malgrat que només tocàvem per a diversos milers, el sidral que van muntar va sacsejar el grup i la cosa va ser inoblidable”, diria el Boss.
Francesc Fàbregas recupera algunes de les imatges d’aquell concert al llibre Bruce Springsteen. Barcelona 1981, algunes de ja conegudes i publicades i algunes altres d’inèdites, tan en blanc i negre com en color.
Fàbregas recorda al llibre que “Vaig tenir el privilegi de ser el fotògraf oficial d’aquell concert. He de dir que aquella nit em tremolaven les cames. Imagino que la responsabilitat de fer aquest encàrrec de la millor manera possible em generava una certa pressió”, explica Fàbregas. Bruce va presentar el doble àlbum The River com a base de l’actuació i també va tocar alguns dels temes clàssics. Va ser brutal poder presenciar, durant més de tres hores, la total complicitat entre públic i artista”.
El llibre permet recuperar l’ambient d’aquell històric concert, sobretot amb la força de les imatges en blanc i negre, i amb un apèndix amb imatges dels posteriors concerts que el Boss ha fet a Barcelona, una ciutat que s’ha convertit en imprescindible a totes les seves gires.
Diversos periodistes musicals, com Jordi Bianciotto, Jordi Sierra i Fabra o Jofre Llompart, o músics com Ricky Gil, recorden la dimensió mítica d’aquella nit i les seves pròpies experiències d’un concert que Bianciotto defineix com “una experiència d’alt voltatge emocional i un acte de celebració de la vida”.
Les fotografies de Francesc Fàbregas es converteixen en un àlbum fotogràfic que captura no només un moment clau en la història de Bruce Springsteen i la ciutat de Barcelona, sinó que mostra l’essència més fonamental del rock.
Bruce Springsteen. Barcelona 1981. Francesc Fàbregas. Mienio. Lleida, 2024. 132 pàgines. 20,00 €