Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

La Cançó és ben viva

Antoni Batista reivindica la Nova Cançó com una de les grans manifestacions de la música popular

|

- Publicitat -

Antoni Batista (Barcelona, 1952) és un dels grans periodistes del nostre país. Els seus llibres sobre el conflicte basc són un referent informatiu i d’anàlisi indiscutible, com també ho són els seus recents llibres sobre la Catalunya de la Transició i l’oposició política i social al franquisme. Batista és també un gran musicòleg i intèrpret i durant els anys d’auge de la Cançó va exercir de crític musical, fet que li va permetre ser testimoni directe del seu naixement i consolidació.

Publicitat

S’endinsa Antoni Batista al fenomen de la Nova Cançó al seu darrer llibre, La nostra Cançó (Pòrtic Edicions), amb la voluntat de reivindicar-la com “una de les millors manifestacions artístiques de la història universal de la música popular”, que situa a l’altura de rock anglosaxó o de la cançó francesa.

El llibre es presenta com un assaig apassionat de la història de la Cançó i alguns dels seus protagonistes. Noms com els de Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat, Xavier Ribalta o Guillermina Motta van contribuir a construir un moviment que anava més enllà de la pura cançó i que va ser una punta de llança de la resistència cultural i social contra el franquisme i en la lluita per la reconstrucció nacional.

La nostra cançó explora l’evolució d’aquella música, des dels seus inicis fins a la seva influència i transcendència en la cultura catalana contemporània. Batista ofereix una mirada exhaustiva i personalitzada, ja que ell mateix va viure de prop moltes d’aquestes experiències com a testimoni directe. També aporta una anàlisi acurada del context social i polític en què es van desenvolupar aquestes cançons, destacant figures clau com Lluís Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet, entre altres, que van convertir les seves cançons en himnes de llibertat i resistència. Alhora el relat reivindica el poder de la cançó com a eina de transformació social.

De manera àmplia i inclusiva, Antoni Batista aprofundeix en episodis com el del festival d’Eurovisió del 1968 o els continuats episodis de censura als cantautors (“Censura rima amb dictadura”, diria Pi de la Serra). S’endinsa en les especificitats dels galàctics Pau Riba i Jaume Sisa i la integració rumbera de Gato Pérez, per cedir el testimoni a la nova fornada de cantautors que prenen el relleu dels històrics i n’actualitzen el moviment, com Joan Isaac o Marina Rossell.

Oportunament, Antoni Batista constata aquesta força de la Cançó com a fenomen cultural quan diu que “Quan la Nova Cançó va estar definida, va fer el nombre més gran de recitals que s’hagin fet mai d’un gènere musical català i va vendre discos en xifres que només s’havien vist en intèrprets castellans o anglesos”.

La nostra Cançó és un relat apassionat i apassionant. L’estil amè i divulgatiu de Batista enllaça amb la crònica periodística de gran abast, no només per a documentar el fenomen musical català, sinó per a reflexionar sobre el paper de la música en la nostra identitat com a país.

La nostra Cançó. Antoni Batista. Pòrtic Edicions. Barcelona, 2024. 240 pàgines. 18,90 €

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut